ВІТЧИЗНЯНІ ЗАМОВНИКИ ОЗБРОЄНЬ КУПУВАТИМУТЬ НАПРЯМУ, БЕЗ СПЕЦЕКСПОРТЕРІВ – ДЖЕРЕЛО В УРЯДІ

Найближчим часом 16 вітчизняних замовників озброєнь та військової техніки (ОВТ) купуватимуть імпортні ОВТ напряму, без спецекспортерів.

Як повідомило інформаційному агентству «Оборонно-промисловий кур’єр»  джерело в уряді, таке рішення, вже підготовлене Міністерством економічного розвитку та торгівлі.

Раніше такі поставки здійснювалися через шість спеціально уповноважених спецекспортерів – ДК «Укрспецекспорт» та дочірні фірми держкомпанії, — які нині входять до складу державного концерну «Укроборонпром». Як зазначали представники ДК «Укрспецекспорт», імпортні операції складали не більше 5 % прибутків держкомпанії.

Водночас, представник уряду висловив переконання, що військове відомство нині не готове до таких нововведень та прогнозовано зіткнеться з низкою проблем. Зокрема, для успішного укладання і виконання імпортних контрактів оборонному відомству потрібні кваліфіковані кадри, оскільки укладання та реалізація міжнародних договорів на імпорт ОВТ потребує спеціальних знань та навичок персоналу.

При цьому співбесідник агентства додав, що вже існують домовленості щодо допомоги Міноборони з боку Державного концерну «Укроборонпром».

Фахівець визнав, що таке рішення готується в тому числі через тиск громадськості та експертного середовища.

Поделиться публикацией