ЧИСЛО ГЛЯДАЧІВ РОСПРОПАГАНДИ ВПАЛО НА 25%, А РФ ВЖЕ ПРОГРАЄ В ІНФОРМАЦІЙНІЙ ВІЙНІ – ЗМІ РФ

Російські пропагандисти, які вранці розповідають про перемоги над «нацистами», удень – про силу економіки, а вечорами пропонують завдати ядерних ударів по Європі, стрімко втрачають аудиторію на телебаченні.  Про це пишуть росЗМІ.

Пропагандисти втрачають глядачів

З лютого, коли почалося російське вторгнення в Україну, охоплення аудиторії у «Пєрвого канала», «Росіі-1» і НТВ обвалилося на чверть, показало дослідження медіаспоживання росіян, проведене «Роміром».

Повідомляється, що до початку війни «Пєрвий» дивилися 33,7% населення, то в липні вже 25,5%. Охоплення «Росіі-1» скоротилося з 30,9% до 23%, а НТВ — 21,1% до 16,6%.

У результаті три російські федеральні канали вперше поступилися Telegram, охоплення якого з лютого по липень зросло з 19,1% до 26,8%.

Пропагандистська мережа ТВ-каналів, які нашпиговують ефір лише сюжетами про війну, втратила привабливість для всіх вікових груп.

«При цьому серед «Покоління Х» та «Покоління зумерів» скорочення йшло активніше, ніж серед «Покоління Y», – зазначає «Ромір».

Читайте також:Російських пропагандистів слід судити, як воєнних злочинців — звернення польських журналістів

Неефективне промивання мізків

Роспропаганда стає менш ефективною. Хоча вона, як і раніше, використовує установки, зашиті в мозок на ранніх етапах еволюції.

Психіатр Віктор Лєбєдєв зазначив, що пропагандисти наголошують на принципі, який називається парохіяльним альтруїзмом і добре вивчений до теперішнього часу. Вони роздмухують відмінності, апелюють до образу ворога і конструюють небезпеки, яких немає в реальному житті.

Опитування проєкту «Хроніки» показало, що люди з легкістю погоджуються на сценарій «зашкодити чужинцю» і «отримати вигоду для своєї групи». Але однорідний потік викликає втому, а відсутність обіцяної нищівної перемоги супроводжується наростаючою фрустрацією: зараз лише 2% росіян вірять, що війна закінчиться протягом місяця, хоча в березні таких було 14%.

Зазначається, що у російському суспільстві рівень підтримки війни знизився з 66% у квітні до 55% у липні, при цьому кожен четвертий перестав спілкуватися з друзями та родичами, а 43% зізналися, що відчувають напади тривоги та депресії.

«Втрата довіри між людьми, їхня жорстокість, перехід до примітивніших і ефективніших у короткій перспективі способів взаємодії (наприклад, до фізичного насильства) здатні впливати на психіку людей так само сильно, як недоїдання, вживання наркотиків та алкоголь», – сказав Лєбєдев та додав, що тренд на психотизацію росіян може продовжитися.

Нагадаємо, що у Німеччині очікують посилення російської пропаганди. Німецька спецслужба попереджає про фейки та маніпуляції щодо можливого дефіциту енергоносіїв та продовольства.

Поделиться публикацией