У ЧОРНЕ МОРЕ ЗАЙДЕ ЩЕ ОДИН КОРАБЕЛЬ НАТО – ПРИСТАЙКО

Нідерландський військовий корабель, який очолив одну з постійно діючих груп НАТО, має намір зайти в Чорне море.

Про це повідомляє «Укрінформ» 9 січня ц.р., посилаючись на заяву голови місії України при НАТО Вадима Пристайка в інтерв’ю телеканалу «112 Україна».

«Є постійно діючі групи — зараз, наприклад, одну з груп очолили Нідерланди, а нідерландський корабель щойно прийняв управління, вони теж збираються зайти в Чорне море», — сказав він.

Пристайко зазначив, що останнім часом кораблі все частіше заходять у Чорне море.

Він пояснив, що конвенція Монтре, яка регламентує судноплавство в чорноморських протоках, обмежує кількість і тоннаж військових кораблів, які не належать країнам басейну Чорного моря, а також те, наскільки довго вони можуть перебувати в Чорному морі. Тому, за словами Пристайка, НАТО використовує ротаційний принцип – одні кораблі виходять, інші заходять.

При цьому глава місії України при НАТО підкреслив, що в Азовське море кораблі альянсу без згоди України і РФ зайти не можуть. РФ, за його словами, вже заявила, що такого дозволу не дасть.

«Тобто цей процес значно утруднений. Не бачу, чому б НАТО йшло на провокації. В принципі, НАТО нікого не збирається провокувати, Росію в першу чергу», — додав Пристайко.

Поделиться публикацией