У РОСІЇ ЗАЯВИЛИ ПРО КРИТИЧНУ ЗАЛЕЖНІСТЬ ВІД ІМПОРТУ СТРАТЕГІЧНИХ МЕТАЛІВ

Росія імпортує третину стратегічних видів мінеральної сировини і 60% дефіцитних видів корисних копалин. А це створює ризики національної безпеки Росії.

Про це 4 червня ц.р. повідомив ghall.com.ua, посилаючись на звіт Рахункової палати РФ. За її даними, Україна в 2018-2020 роках забезпечувала поставку 82,9% сировини для виробництва титану, 51,2% цирконію і 70% каоліну.

«У зв’язку з низькою якістю руд по окремим видам корисних копалин, відсутністю ефективних технологічних рішень по їх вилученню і переробці видобуток деяких стратегічних і дефіцитних видів мінеральної сировини здійснюється в недостатньому обсязі, що обумовлює необхідність їх часткового, а в деяких випадках повного імпорту», ​​- йдеться в опублікованому Рахунковою палатою звіті «Оцінка ефективності управління державним фондом надр в 2018-2019 роках і минулому періоді 2020 року в цілях стійкого забезпечення базових галузей економіки країни видами мінеральної сировини, ресурси яких недостатні і забезпечуються в тому числі за рахунок імпорту».

За даними відомства, в 2018-2020 роках потреби Росії в Марганці, хромі, титані і літії повністю забезпечувалися за рахунок імпорту, а із цирконію закупівлі за кордоном склали 87,2%. «В аналізованому періоді також спостерігається висока частка імпорту за видами дефіцитних видів корисних копалин, які не є стратегічними, але мають важливе значення для розвитку промисловості: йод — 100%, плавиковий шпат — 95%, бентоніти для ливарного виробництва — 89,6%, каолін — 68,3% », — говориться в звіті Рахункової палати.

У відомстві зауважили, що всього протягом трьох років в значних обсягах імпортувалося більше третини стратегічних видів мінеральної сировини і більше 60% дефіцитних видів корисних копалин (з урахуванням імпорту переділів).

За деякими видами мінеральної сировини при цьому Росія залежить від не зовсім сьогодні дружніх країн. Так, наприклад, в 2018-2020 роках Україна забезпечувала поставку 82,9% сировини для титану, 51,2% цирконію і 70% каоліну.

«На Казахстан довелося 87% імпортованого хрому і 73,2% імпортованої міді, 70,7% літію імпортувалося з Чилі, 83,3% бокситів — з Китаю, а Монголія поставила 85,2% плавиковогошпату», — наводить Рахункова палата дані закупівель. У відомстві вважають, що виникнення перебоїв в імпортних поставках може створити ризики для повноцінного функціонування галузей чорної і кольорової металургії, військово-промислового комплексу, авіакосмічній галузі, хімічної промисловості, медицини.

 

«Управління державному фондом надр недостатньо ефективно. Відсутність комплексу заходів з імпортозаміщення дефіцитних стратегічних видів мінеральної сировини створює ризики для національної безпеки країни в умовах невизначеності зовнішньополітичної ситуації », — один з висновків звіту.

Висока залежність Росії від імпорту мінеральної сировини — не новина. У держдоповідей Мінприроди про стан і використання мінерально-сировинних ресурсів Росії в 2019 році говориться, наприклад, що Росія має один із найбільших у світі сировинних баз титану — на її частку припадає 12,5% запасів світу. Однак внесок країни в світове виробництво концентратів титану становить всього 0,04%.

У 2019 року в Росії добули 446 тис. Тон TiO2, однак практично в повному обсязі його втратили — витягли всього 3,1 тис. Тон TiO2. Тому 75 тис. Тон титанового пігменту і 45,9 тис. Тон губчастого титану справили з іноземної сировини, вказується в держдоповідей.

Поделиться публикацией