ХОЛДИНГ «РАДАРНІ СИСТЕМИ» СТАНЕ ЦЕНТРОМ КОМПЕТЕНЦІЇ ВСЬОГО, ЩО ПОВ’ЯЗАНО З РАДІОХВИЛЬОВОЮ ДЕТЕКЦІЄЮ — ДИРЕКТОР «ІСКРИ» ЮРІЙ ПАЩЕНКО

«Ми маємо досить амбітні завдання — запропонувати Міністерству оборони зразок, не гірший, ніж той, що пропонують країни- партнери, але дешевший» — зазначив директор Казенного підприємства « Науково-виробничий комплекс «Іскра», Юрій Пащенко, на круглому столі Українського інстиуту безпекових досліджень (УІБД).

Юрій Пащенко розповів про  роботу по створенню холдингу «Радарні системи», що велася впродовж 8 місяців. Було створено дійсно «робочу» групу фахівців підприємств концерну «Укроборонпром» та знайдено відповіді на головні питання: чи потрібен такий холдинг, навіщо він потрібен, яка користь від його створення,  завдання  та місія  цього холдингу, проведено статистичний аналіз та  розроблено стратегічний план, який заслухали, затвердили, оприлюднили та підтримали в концерні.

Юрій Пащенко:

Новостворювана бізнес-одиниця стане центром компетенції всього, що пов’язано з радіохвильовою детекцією.

«Ми визначили, що все, що летить у повітрі – велико- та малорозмірні цілі – це об’єкт, який ми маємо віднайти, класифікувати, дати його координати і визначити, а потім сприяти подальшим діям щодо визначеного об’єкта.

Це стосується локацій на суходолі чи берегових, локацій на морі,  всіх засобів зв’язку супротивника, засобів керування дистанційним літальними апаратами, наземними роботизованими комплексами та об’єктами. Задля того, щоб визначати джерела випромінювання,  треба було класифікувати наявне обладнання, що також було зроблено.»- сказав директор «Іскри».

«Після  проведення серйозного аналізу виробничого стану підприємств ми визначали їх виробничий потенціал. З поміж 30 підприємств, що мають виробничий потенціал, тобто кадрову або наукову, виробничо-технічну та фінансову складові, було визначено 10 стратегічних підприємств, які охоплюють всі основні функції цього холдингу:  наукові дослідження і розробки, виробництво, ремонт і модернізацію.

Дуже важливим завданням є  також інтеграція зразків, що закуповує Україна і країни західного світу,  з подальшою безпроблемною експлуатацією і модернізацією вже на території України, з певним відсотком локацій у виробництві цих зразків.»- розповів Пащенко.

«Стосовно імпорту обладнання за нашою компетенцією, ми маємо  досить амбітні завдання на сьогоднішній день, – запропонувати Міністерству оборони зразок, не гірший, ніж той, що пропонують  країни-партнери, але дешевший.»- заявив він.

На сьогодні холдингом «Радарні системи», окрім його стандартних типових завдань і функцій, освоєно два нових напрямки: створення засобів контрбатарейної боротьби та лінійка засобів радіоелектронної боротьби. Фахівці працюють над новітнім обладнанням, що буде дешевшим, а за технічними характеристиками не гіршим зразків з країн Євросоюзу. Закінчити конструкторську роботу планують до кінця 2021 року.

«Ще одне правило – у холдингу «Радарні системи» немає головних або другорядних підприємств, він налічує дві з половиною тисячі працівників. Це означає, що велике підприємство не повинно лобіювати учасника, який має 100 людей персоналу. Важливі всі, ніхто не втратить свої ознаки юридичних осіб і в завданнях, якими перед собою поставили, кожне підприємство має свою ключову роль, незалежно від його чисельності. Це ми виклали у меморандумі, підписаному, не чекаючи державної реєстрації,  директорами підприємств. Ми створили Раду, де приймаємо спільні рішення і діємо за цими спільними рішеннями, також створили Раду Головних конструкторів. Кожне підприємство, велике чи мале, немає значення, потребує одного-двох конструкторів. За кількістю компетенцій підприємств немає дублюючих функцій і у нас немає внутрішньої конкуренції.»- також зазначив директор «Іскри».

Пащенко заявив про необхідність корпоратизації, потрібної через відсутність акціонерного товариства (а державне підприємство не має механізму створення спільних підприємств). Він повідомив, що саме ця проблема є значною перешкодою в роботі із серйозними виробниками озброєння та наголосив, що для формування холдингу вкрай важливим є прийняття законопроекту 3822.

“Компанії світового рівня не бачать іншого механізму, крім створення спільного підприємства на території України, куди вони могли б інвестувати значні кошти для створення нових сучасних зразків озброєння військової техніки.

Мова йде про зразки, які знаходяться в стадії технічних пропозицій або аванпроекту. Вони їх замовили та оплатили,  переконалися у тому, що це має ринкову перспективу, але внутрішні перепони не дають реалізувати наші спільні наміри.»

«Дуже важливо, що холдинг не буде закритою сектою чи якимось закритим гуртком, куди стороннім вхід заборонено. Для нас немає сторонніх.  Підприємства, які увійшли чи увійдуть у склад цього холдингу, цінні своєю кооперацією, компетенціями, своїми замовленнями. Вони самодостатні і  працюють з Міністерством оборони.

Нам цікаво розширювати свою географію, нам цікавий науковий потенціал Херсону, Львову, Харкова, Дніпра. Класний інженер, технолог, конструктор – це не той товар, який лежить на полиці, за ним потрібно бігати…

…Сьогодні у всіх є проблема пошуку власних фахових кадрів і збереження їх. Проблема надзвичайно нагальна, іноземні партнери до нас приїжджають у надії, що певні види робіт Україна може зробити дешевше та швидше.»- зазначив на завершення Пащенко.

Поделиться публикацией