САУДІВСЬКА АРАВІЯ І ОАЕ ВСТУПИЛИ В ГОНКУ ЗА ВПРОВАДЖЕННЯ ШІ В СФЕРУ ОБОРОНИ

До 2030 року Саудівська Аравія і ОАЕ планируют розвинути військові технології штучного інтелекту до рівня, який зможе допомогти їх економіки знизити залежність від продажу нафти.

Про це написали 1 березня ц.р. в матеріалі «Газети.Ru».

Саудівська Аравія і ОАЕ роблять ставку на штучний інтелект (ШІ) у військових технологіях. Ще в жовтні минулого року Ер-Ріяд організували Глобальний саміт ШІ, який зібрав зацікавлені сторони з державного, наукового і приватного секторів, включаючи технологічні компанії, інвесторів, підприємців і стартапи.

Обидві країни прийняли стратегії розвитку «Бачення 2030» (Vision 2030), в основу якої були покладені дані і штучний інтелект, щоб допомогти і Саудівської Аравії і ОАЕ вийти за рамки економіки, заснованої на нафті.

За версією аналітиків Defense News, військові обох держав отримають вигоду від напрямку на штучний інтелект.

«У Збройних Силах технології все частіше можуть стати сурогатом війни. Це дозволяє меншим державам, а також недержавних суб’єктів використовувати технології як помножувача сили у всіх вимірах поля бою і за його межами », — сказав голова відділу глобальних ризиків і стійкості Женевського центру політики безпекиЖан-Марк Рікли.

Це буде актуально для ОАЕ, наприклад, по ту причини, що чисельність їх збройних сил вельми обмежена. Потім впровадження ШІ дозволить виконувати оборонні завдання все більш автономно і скорочувати економічні та людські витрати, пише американське видання.

Жан-Марк Рікли відзначив, що ОАЕ лідирують у розвитку ШІ в країнах Перської затоки. Емірати стали першою країною, яка ввела посаду міністра штучного інтелекту і заснували інститут штучного інтелекту Мухаммеда бен Заїд в Абу-Дабі.

Поделиться публикацией