РАДА ЄС УХВАЛИЛА РІШЕННЯ НАДАТИ УКРАЇНІ 31 МЛН ЄВРО НА ЗМІЦНЕННЯ ОБОРОННИХ СПРОМОЖНОСТЕЙ

Рада Європейського Союзу ухвалила рішення надати Україні 31 млн євро на зміцнення оборонних спроможностей у рамках новоствореного Європейського фонду забезпечення миру (EPF).

Про це 2 грудня ц.р. повідомив Укрінформ, посилаючись на міністра закордонних справ Дмитра Кулеби у Твіттері.

«Важливі новини з Брюсселя. Рада ЄС ухвалила рішення надати Україні 31 млн євро на зміцнення оборонних спроможностей у рамках новоствореного Європейського фонду забезпечення миру. Високо цінуємо цей крок, який вкотре засвідчив стратегічний характер відносин Україна-ЄС», — ідеться у дописі.

“Українська дипломатія наполегливо та системно працювала над досягенням цього результату і нарешті маємо позитивне рішення — завдяки тривалій та плідній дискусії українських дипломатів із інституціями Євросоюзу та його державами-членами”.

«Пакет допомоги включатиме надання матеріально-технічної допомоги для розвитку та зміцнення потенціалу Збройних сил України за чотирма напрямами: медицини, інженерних спроможностей та заходів із розмінування, мобільності та логістики, кібербезпеки», — додав міністр.

Як повідомляє МЗС, цитуючи Кулебу, у перспективі діапазон співпраці в рамках EPF може бути розширений за рахунок включення інших пріоритетних напрямків та потреб на розвиток обороноздатності України.

Очікується, що імплементація зазначених напрямків розпочнеться вже ближчим часом.

«Рішення про початок співпраці у рамках EPF продемонструвало стратегічний характер відносин України із Євросоюзом. Воно є особливо значущим на фоні протидії нашої держави існуючим безпековим викликам, пов’язаним із захистом суверенітету та територіальної цілісності України в міжнародно визнаних кордонах», — заявив міністр.

Як повідомляється на сайті Європейської Ради, в рамках Європейського Фонду Миру оборонну підтримку нададуть Україні, Грузії, Молдові та Малі.

«Ці заходи спрямовані на зміцнення спроможностей країн, яких вони стосуються, у військових та оборонних справах з метою просування внутрішньої стійкості та миру. У випадку з Грузією, Республікою Молдова та Україною, ЄС також має на меті розширити здатність та взаємосумісність місцевих збройних сил для участі у військових місіях і операціях в рамках Спільної політики ЄС з безпеки і оборони», — йдеться у повідомленні.

Як зазначається, таке рішення було ухвалено за запитом згаданих країн на адресу Високого представника ЄС. Надання такої допомоги буде здійснюватися відповідно до міжнародного законодавства, жоден із заходів не передбачає постачання обладнання, яке може використовуватися як летальна зброя.

Відповідно до цієї програми, Україна отримає від Європейського Фонду Миру допомогу на суму 31 мільйон євро протягом періоду у 36 місяців.

Грузія і Молдова отримають подібну допомогу в обсязі 12,75 мільйона та 7 мільйонів євро, відповідно, також на період у 36 місяців.

У Малі європейська допомога буде спрямована на фінансування Тренувальної місії ЄС у цій країні та у підвищення спроможностей національних збройних сил, зокрема, у боротьбі проти терористичних угруповань.

Європейський Фонд Миру був заснований у березні 2021 року для фінансування зовнішніх дій Європейського Союзу у військовій та оборонній сферах, що спрямовані на збереження миру та світової стабільності.

 

Поделиться публикацией