ПРОФІЛЬНИЙ КОМІТЕТ КАТЕГОРИЧНО ПРОТИ ЗАКУПКИ ЧЕСЬКИХ ГАУБИЦЬ DANA M2

Днями з’явилася інформація про закупівлю для Міністерства оборони України 26 вживаних 152-мм САУ Vz.77 «Дана» з запасів чеської армії, а також партії боєприпасів до них. При цьому за інформацією оприлюдненою нардепом Олексієм Гончаренком, контракт між ДК «Укрспецекспорт» і Excalibur Army вже укладений, а САУ з балансовою вартістю $62 000 після модернізації до версії М2 будуть продані Україні по $1,55 млн.

Про це 13 листопада ц.р. повідомив портал Ukrainian Military Pages.

Зазначену інформацію для Ukrainian Military Pages прокоментував голова підкомітету з питань оборонної промисловості та технічної модернізації Комітету Верховної Ради питань національної безпеки, оборони та розвідки, народний депутат Ігор Копитін:

“Насправді, на засіданні комітету заступник міністра оборони Олександр Миронюк повідомив про намір Міністерства оборони закупити значну кількість самохідних гаубиць «Дана» М2, які зняті з озброєння в Чехії. Ціни закупівлі не просто високі — завищені.

Викликає подив, що Міноборони знову повертається до цього проекту, який вже не раз був відхилений. Протягом року зірвано фінансування з цілої низки оборонних програм, власних перспективних розроблень українських інженерів, сучасних та потрібних армії. Як відомо, Міністерство уклало контракти лише на 40% запланованого бюджету на оборону.

Проте замість того, щоб налагодити роботу, намагатися врятувати ДОЗ-2020 та робити необхідні кроки для ДОЗ-2021, Міноборони намагається невитрачений залишок коштів держоборонзамовлення знову витратити на «Дану», ефективність якої викликає сумніви. Ця пропозиція зустріла різку критику низки народних депутатів – членів комітету. Я також категорично проти цього проекту, впевнений, що Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки це рішення Міноборони не підтримає.

Нагадаємо, що проти закупівлі цих 152-мм самохідних артилерійських установок раніше також висловився перший заступник голови Комітету народний депутат Михайло Забродський.

 

Поделиться публикацией