ПРОПАГАНДА РФ ЗАХЛИНУЛАСЯ, КРЕМЛЬ ПРОГРАЄ ІНФОРМАЦІЙНУ ВІЙНУ — ЦДАКР

Попри розгортання російськими пропагандистськими структурами інформаційної операції про провал контрнаступу України на півдні, пропаганда РФ захлинулася, а Кремль почав програвати інформаційну війну.

Такого висновку дійшли експерти Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР) на підставі аналізу контенту російських  ЗМІ, перехоплень розмов окупантів українською розвідкою та змін повідомлень у соціальних мережах – свій аналіз ЦДАКР проводив з 9 серпня по 1 вересня 2022 року.

Так, в ЦДАКР говорять про те, що більшість контенту у пропагандистських повідомлень та заяв ЗМІ РФ містить відверті елементи істерики та емоційні заяви, що автори вже не намагаються приховати та підтвердити ані яскравими картинками, ані цифрами й фактами. До того ж, на російських ток-шоу відчутно зріс рівень загальної нервовості, невластивих жестикуляцій та міміки, що досить легко інтерпретувати як компенсації недостатнього контенту та пошуку у лихоманці альтернативних можливостей впливів на аудиторії. Показовим в аналітичному центрі вважають суттєве збільшення з 9 серпня повідомлень та розмов серед військових та цивільних РФ, які містять свідомі та підсвідомі сигнали про зростання панічних настроїв, демотивації відносно війни проти України та відчутних змін у ставленні до російської влади. Така форма подачі інформації на даному етапі може викликати недовіру та роздратування у середовищі споживачів інформації, вважають в експертній організації.

В ЦДАКР таку ситуацію пов’язують як з системністю уражень по інфраструктурі (техніці, сховищам боєприпасів) окупаційних угруповань, так і суттєве збільшення свідчень зростання суміжних проблем, передусім, розповідей поранених або психічно травмованих російських учасників війни та збільшення загиблих представників молоді РФ.

В ЦДАКР нагадали, що кремлівські пропагандисти розгорнули інформаційну операцію про провал контрнаступу України на півдні. Водночас чисельні повідомлення самих росіян з українського фронту, що містять інформацію про проблеми російських окупаційних військ, нівелюють зусилля офіційної пропаганди.

В ЦДАКР також зазначають, що найбільший ефект впливу на морально-бойовий стан військ РФ мають дії військового керівництва РФ щодо перебазування штабів та складів вглиб від лінії зіткнення, відверта підготовка до евакуації персоналу «Росатому» з ЗАЕС, а також очевидні проблеми з підготовкою та розгортанням так званого 3-го армійського корпусу. Крім того, у фокус уваги самих військових потрапила та жваво обговорюється очевидна неспроможність РФ провести фіктивні референдуми на окупованих територіях України, що пов’язується з системними невдачами російських угруповань на усій лінії зіткнення.

Як відомо у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW) зазначається, що РФ веде інформаційну операцію проти України, спрямовану на переконання російської аудиторії у начебто провалі контрнаступу на Херсонщині. Серед іншого, пропагандисти заявляють, що поразка України на півдні стане найсильнішим психологічним ударом по Києву і що ця невдача матиме тривалий психологічний вплив на моральний стан України.

Поделиться публикацией