ПИТАННЯ ФІНАНСУВАННЯ ПЕРЕОЗБРОЄННЯ ЗСУ ЗАЙШЛО В ГЛУХИЙ КУТ — РАДНИК ГД «УКРОБОРОНПРОМУ»

Питання ціноутворення і рентабельності озброєння вже зайшло в глухий кут через жорстку і одностайну позицію оборонного відомства, яке прагне економити скрізь де це можливо. Про це під час круглого стола Ліги оборонних підприємств України заявив радник генерального директора ДК «Укроборонпром» Сергій Тетерук.

С. Тетерук акцентує свою увагу на тому, що бюджетного фінансування для Міністерства оборони не вистачає, і тому необхідно вдаватися до економії, яка, у свою чергу, заважає розвивати і створювати ті озброєння, які будуть необхідне Україні завтра.

За його словами, іншою проблемою став наказ міністра оборони за яким рівень рентабельності зменшився з 25 % до 20 % на власне виробництво, і з 5% до 1% на покупні комплектуючі. До того ж, вказує фахівець, цей наказ позбавив другу сторону договору можливості обговорювати потенціальний прибуток і боротися за відповідні показники. Радник генерального директора ДК «Укроборонпром» заявив, що необхідно виходити на ринкові відносини і тендерні прозорі процедури.

С.Тетерук висловив також свої міркування щодо пропозицій розглянути можливість  фінансування і розробки високотехнологічних проектів озброєння за рахунок якогось іншого центрального органу виконавчої влади з питань ОПК. На думку експерта, «все це намагання Міністерства оборони зняти з себе відповідальність».

Радник генерального директора ДК «Укроборонпром» зазначив, що Кабінет  Міністрів України затвердив основні напрямки розвитку озброєння військової техніки на довгостроковий період, проте все ще існує проблема фінансування. На думку С. Тетерука труднощі виникають через те, що в країні немає зв’язку між тим, що ми приймаємо і тим, що фінансуємо. Спеціаліст навів приклад: за Програмою розвитку ОПК на боєприпасну програму на цей рік необхідно було призначено близько 5 млрд. гривень, а в бюджеті на програму ОПК було закладено лише 785 млн.

Іншим прикладом, на його думку, можуть слугувати обіцянки Яценюка  надати 100 млн доларів на завод боєприпасів, але в парламент не ухвалив внесення жодної копійки. Також експерт наводить приклад законопроекту з відновлення діяльності Харківського державного авіаційного підприємства, який нині відновлює діяльність за рахунок ремонту авіатехніки, і якому усі фракції висловлювали своє «за». Проте коли законопроект був внесений у парламент, то не вистачило голосів «за» через безнадійну заборгованість.

Крім того, аналізуючи телевізійний сюжет з демонстрацією підбиття на полі бою на сході України російського танку «Білий орел», фахівець зробив висновок, що українським підрозділам на передовій не вистачає протитанкових засобів, зокрема, ПТУР «Стугна» і «Корсар», які виробляються у Києві ДККБ «Луч».

Поделиться публикацией
-->