В ПОЛЯКІВ ПОЧАЛА З’ЯВЛЯТИСЯ «ВТОМА» ВІД ВІЙНИ В УКРАЇНІ — GAZETA WYBORCZA

Поляки дуже хочуть, щоб Україна перемогла у війні, яку їй нав’язала Росія. І тому вони з задоволенням читають історії про провали російської армії і успіхи української. Однак, в Польщі почала з’являтися «втома» від новин про кровопролиття, яке відбувається в сусідній країні.

Про це пише Gazeta Wyborcza з посиланням на результати телефонного опитування, яке провела Лабораторія міжнародних досліджень Варшавського університету в кінці травня і на початку червня. В дослідженні взяли участь 1609 людей, які відповіли на різні питання щодо війни в Україні. Зокрема, дослідники запитували у поляків про їхні страхи щодо майбутнього своєї країни, про прийом біженців з України, висвітлення війни в польських ЗМІ і про те, чи була Росія готова до конфлікту, який вона ж сама і почала.

Результати опитування показали, що 99% поляків впевнені, що біженців з України в їхніх громадах прийняли добре. Втім, відповідь людей помітно відрізняється залежно від статі.  Жінки частіше оцінювали прийом біженців як хороший (70,1%), ніж чоловіки (63,6%). Водночас, жінки більш активно брали участь в наданні допомоги біженцям. Найгірше прийом українців в Польщі оцінила молодь і люди з професійно-технічною освітою.

Також Gazeta Wyborcza зауважує, що цілком очікувано російська війна проти України змусила поляків боятися за своє власне майбутнє. Про відчуття тривоги заявили 70% опитаних незалежно від рівня освіти. Автори опитування зауважили, що відповідь респондентів залежала також від віку. Чим старшими були люди, тим частіше вони погоджувалися з твердженням: «Війна в Україні змусила мене переживати за своє майбутнє».

«Це доводить, що збройний конфлікт біля нашого кордону позбавив громадян Польщі відчуття безпеки. Ми розуміємо, що безпечний світ, який ми знали ще кілька років тому, вже не існує», — прокоментувала результати опитування заступник директора Лабораторії міжнародних досліджень Варшавського університету Кароліна Брильська.

Попри страх, поляки переконані в тому, що Росія була не готова до війни, яку сама ж розв’язала. З твердженням, що РФ «добре підготувалася» до вторгнення в Україну, не погодилися 62,9% опитаних. При цьому дослідники помітили, що чим краща освіта респондента, тим менше він переконаний, що Росія була не готова до війни.

Брильська пояснила, що такий високий відсоток говорить про ефективність української пропаганди. І це хороша новина для України і демократичного світу в контексті війни.

«Більшість з нас думає про війну образами і слоганами з інтернет-мемів, які інформують нас про воєнні події, а не про реальний, повний перебіг конфлікту. Ці меми здебільшого говорять про невдачі Росії, а також про героїзм і кмітливість українців. У поєднанні з клікбейт-заголовками на інтернет-порталах дає значній частині поляків відчуття, що вони «тримають руку на пульсі» справ за східним кордоном. Вочевидь, що ми як поляки дуже хочемо, щоб Україна перемогла у війні. Тому з задоволенням читаємо і повторюємо наративи про незграбну Росію і ефективну Україну», — пояснила Брильська.

«На наших очах руйнується міф про потужну й ефективну Росію. Ми захоплюємося українцями за їхній героїзм і стійкість. Коли президент Володимир Зеленський каже, що Україна захищає Польщу, ЄС, Захід, то ми, поляки, котрі як ніхто інший розуміють, що таке битва «За нашу і вашу свободу», знаємо, що це правда. Ми знаємо, що не можна бути байдужим до цього конфлікту», — додав директор Лабораторії міжнародних досліджень Варшавського університету доктор Томаш Гацковський.

Однак, кожен третій поляк (31% учасників опитування) «однозначно» або «швидше за все» згоден з твердженням, що ЗМІ в Польщі приділяють війні в Україні надто велику увагу. Втім, більшість (майже 54%) не погодилися з такою думкою. Особливо молодь і малоосвічені люди критично сприймають велику кількість новин про війну в Україні.

«Вочевидь, що спостерігаємо перші прояви «втоми» від постійної напруги, постійної необхідності допомагати і щоденних подій на фронті. Після двох років боротьби з пандемією, в часи великої невизначеності, здається, що війна в Україні переповнює чашу страждань. І це може призвести до великої кількості переломів і переоцінок як у соціальному й економічному, так і в політичному житті у найближчі місяці», — сказав доктор Гацковський.

Поделиться публикацией