ІЗРАЇЛЬ ЗАПРОСИВ У США ВИСОКОТОЧНІ БОМБИ І РАКЕТИ ДЛЯ «ЗАЛІЗНОГО КУПОЛА»

Ізраїль просить у Сполучених Штатів Америки високоточні бомби і додаткові ракети для системи протиповітряної оборони «Залізний купол» для відбиття нападу бойовиків палестинського ісламського руху ХАМАС.

Запит надійшов після того, як міністр оборони Ллойд Остін пообіцяв, що США подбають, аби Ізраїль мав усе необхідне для захисту, пише CNN.

Неназваний ізраїльський чиновник сказав журналістам, що запит до американців включає в себе об’єднані боєприпаси прямої наводки (JDAM) — комплект, який перетворює некеровану «дурну» бомбу на високоточну «розумну» зброю. Зазначається, що Ізраїль використовує високоточні бомби для нанесення ударів по цілях в Газі з повітря.

Також Ізраїль також просить більше ракет-перехоплювачів для «Залізного купола» — системи, яка може захищати від ракет малої дальності, перехоплюючи їх у повітрі. Система перехопила багато ракет, випущених з Гази, але була перевантажена їхньою кількістю, що дозволило деяким ракетам пройти крізь неї і влучити по території Ізраїлю. Чиновник додав, що військові можуть запросити більше можливостей і озброєння, залежно від того, як розвиватиметься кампанія Ізраїлю проти ХАМАС.

Президент США Джо Байден наказав надати «додаткову підтримку» Ізраїлю у конфлікті з бойовиками ХАМАСу. За даними Politico, може йтися про велику партію озброєнь, в тому числі про зброю із американських запасів у Ізраїлі, які раніше вже використовувалися для постачання до України. При цьому американські чиновники запевняють, що це жодним чином не вплине на постачання зброї українській армії.

Також Пентагон перекидає американські військові кораблі й літаки ближче до Ізраїлю, щоб показати силу в регіоні. Зокрема мова йде про авіаносець USS Gerald R. Ford, крейсер класу Ticonderoga USS Normandy і декілька есмінців. На додаток до військово-морських сил, Міноборони також вжили заходів для посилення ескадрилій винищувачів ВПС США F-35, F-15, F-16 і A-10.

Поделиться публикацией