ІРАН ДОПОМІГ СПЛАНУВАТИ АТАКУ НА ІЗРАЇЛЬ — WSJ

За словами високопоставлених членів ХАМАСу та Хезболли, представники служби безпеки Ірану допомогли спланувати раптову атаку ХАМАС на Ізраїль і дали зелене світло для нападу на зустрічі в Бейруті минулого понеділка. Про це повідомляє  The Wall Street Journal.

Офіцери Корпусу вартових Ісламської революції Ірану працювали з ХАМАС із серпня, щоб розробити повітряний, наземний та морський план вторгнення. Деталі операції були уточнені під час кількох зустрічей у Бейруті, в яких взяли участь офіцери КВІР і представники чотирьох підтримуваних Іраном угруповань бойовиків, у тому числі ХАМАС , який утримує владу в Газі, і Хезболла, шиїтське бойове угруповання та політична фракція в Лівані. Представники США кажуть, що не бачили доказів причетності Тегерана. В інтерв’ю CNN, яке вийшло в ефір у неділю, держсекретар Ентоні Блінкен сказав: «Ми ще не бачили доказів того, що Іран керував цією конкретною атакою або стояв за нею, але це, безумовно, довгий зв’язок». «На даний момент у нас немає жодної інформації, щоб підтвердити цю інформацію», — сказав американський офіційний представник цих зустрічей. Однак європейський чиновник і радник сирійського уряду надав таку саму інформацію про участь Ірану в підготовці нападу, як і високопоставлені члени ХАМАС і Хезболла.

Іранська делегація в ООН у Нью-Йорку не відповіла на запит про коментар. Верховний лідер Ірану, Аятолла Алі Хаменеї, високо оцінив напади, заявивши в дописі на X, раніше відомому як Twitter, що «сіоністський режим буде знищено руками палестинського народу та сил Опору в усьому регіоні».

Пряма роль Ірану вивела б із тіні тривалий конфлікт Тегерана з Ізраїлем, підвищивши ризик ширшого конфлікту на Близькому Сході. Високопоставлені ізраїльські служби безпеки пообіцяли завдати удару по керівництву Ірану, якщо Тегеран буде визнано відповідальним за вбивство ізраїльтян. Більш широкий план КВІР полягає в тому, щоб створити багатофронтову загрозу, яка може задушити Ізраїль з усіх боків — «Хезболла» та Народний фронт звільнення Палестини на півночі та Палестинський ісламський джихад і ХАМАС у Газі та на Західному березі.

Ізраїль звинуватив Іран, заявивши, що він стоїть за нападами, хоча й опосередковано. Здатність палестинських і ліванських збройних формувань координувати дії з Іраном буде перевірена в найближчі дні.

Поделиться публикацией