ІЗРАЇЛЬ ВЕДЕ ПЕРЕГОВОРИ ПРО ПРОДАЖ УКРАЇНІ ТА ПОЛЬЩІ ТАНКІВ MERKAVA

Міноборони Ізраїлю під впливом США погодилося продати танки Merkava Mark 2 і 3 виробництва 1990-х років іноземним державам Європи. Вони призначені для Польщі та України. Про це повідомляє видання Walla з посиланням на польських військових експертів.

Як пише видання, співробітник служби безпеки Ізраїлю підтвердив, що зараз ведуться переговори з двома європейськими країнами. Однак на цьому етапі немає готовності для угоди. Один з польських військових експертів повідомив, що танки призначені для Польщі та України. За словами того ж експерта, «Україна має танки і БТРи, але вона готується до затяжної війни і намагається зібрати сили для бойових дій до кінця 2024 року». Щодо публікацій про продаж танків «Меркава» в Європу, він сказав, що «Є можливість вдосконалення танків в Ізраїлі або в партнерстві з польськими оборонними промисловцями, які мають для цього потенціал. Усім відомо, яке значення танк відіграє на полі бою. Вогнева міць, маневреність і захист є значною доданою перевагою в бою». Видання пише, що ізраїльський уряд піддався тиску з боку США, щоб допомогти Україні, незважаючи на спроби підтримувати стабільні відносини з Москвою та безперервно просувати механізм запобігання російсько-ізраїльським сутичкам у Сирії.

Діючі офіцери та офіцери запасу стверджують, що продаж танків Merkava змусить збільшити темпи виробництва танків Type 4 і Barak, БТРів Tiger і Eitan. Водночас зростає загроза армії з боку Лівану, Сирії, Юдеї та Самарії та Сектора Газа. У той же час Міноборони Ізраїлю відповіло, що «після початку війни в Європі кілька країн виявили інтерес до закупівлі старих танків Merkava з надлишків ЦАХАЛу, які були списані багато років тому. Контакти ще не досягли угоди та ще не схвалені Міністерством безпеки та/або зацікавленими країнами».

Раніше повідомлялося, що Україна вперше отримала ізраїльські радіолокаційні системи захисту, які вже розміщені в Києві. Йдеться про ieMHR, виготовлені ізраїльською RADA Electronic Industries.

Поделиться публикацией