НОВИЙ КОРУПЦІЙНИЙ СКАНДАЛ В МІНОБОРОНИ УКРАЇНИ — НАВКОЛО ШОЛОМІВ

Міноборони закуповувало кевларові шоломи з чотирикратною різницею в ціні — Наші Гроші

Кілька днів тому Міноборони оприлюднило дані про закупівлю у травні 2022 року кевларових шоломів PASGT по 468 доларів за штуку. У іншому травневому контракті 2022 року Міноборони ці ж шоломи коштували 132 долари.

Про це повідомив Цензор.НЕТ з посиланням на Наші Гроші.

Журналісти зазначають, що цивільні установи також купують ці шоломи значно дешевше. Наприклад, Тростянецька міська рада Сумської області купила їх по 9 900 гривень, тобто близько $270. А виконком Лубенської міської ради Полтавської області купив по 9 000 гривень, або $250.

«Закон про прозорість незбройних закупівель передбачає, що назва постачальника закривається від оприлюднення. Щоб це не створювало ризики того, що рашисти або нанесуть удар по потужностям постачальника, або перешкоджатимуть йому за кордоном. Тому невідомо хто продав Міноборони шоломи по таким дико різним цінам. Але відомо, що за ці закупівлі відповідали екс-заступник міністра оборони В’ячеслав Шаповалов та екс-керівник департаменту закупівель МО Богдан Хмельницький. Вони зараз вже звільнені, оскільки знаходяться у СІЗО і мають підозри від СБУ за закупівлі бронежилетів у березні минулого року по завищеній учетверо ціні», — йдеться в матеріалі.

24 червня Міністерство оборони та інші військові установи мають завершити звітування про свої закупівлі, що проводились з початку вторгнення, але не оприлюднювались у «Прозорро». Це передбачено спеціальним законом про прозорість НЕзбройних закупівель, прийнятим після скандалу з «яйцями по 17».

Поделиться публикацией