«ШЕПЕТІВСЬКИЙ РЕМОНТНИЙ ЗАВОД» РОЗПОЧИНАЄ СЕРІЙНЕ ВИРОБНИЦТВО ПЕРЕДОВИХ РЕАКТИВНИХ СИСТЕМ «ВЕРБА» ТА «ВІЛЬХА»

ДП «Шепетівський ремонтний завод», що входить до складу ДК «Укроборонпром», розпочинає серійне виробництво передових реактивних систем залпового вогню «Верба» та пускової установки для «Вільхи». Перші штатні підрозділи, озброєні новими системами, будуть сформовані вже в цьому році.

Таку інформацію повідомили на офіційному сайті ДК «Укроборонпром» 20 лютого ц.р.

РСЗВ «Верба» була розроблена ДП «Харківське конструкторське бюро ім. О.О. Морозова». Цифрові системи «Верби» дозволяють екіпажу керувати вогнем, вести прицілювання та навіть перезаряджання в автоматичному режимі з кабіни. Боєкомплект цієї РСЗВ складається з 40 122-мм реактивних снарядів, які здатні знищувати цілі на відстані до 40 км. Натомість, перезарядка повного пакету займає лише 10 хвилин.

Використання цифрових систем управління вогнем дозволило у рази скоротити час для відкриття вогню, а завдяки новій системі стабілізації платформи, вдалось значно підвищити точність. Окрім того, на «Вербу» встановлені сучасні системи цифрового зв‘язку для захищеної передачі інформації. У поєднанні із високопрохідним шасі від «КрАЗ», це забезпечує високу бойову ефективність та мобільність «Верби» на полі бою.

Окрім «Верби» на ДП «Шепетівський ремонтний завод» у цьому році розпочинається серійне виробництво пускової установки реактивної системи «Вільха», розробленій у ДККБ «Луч» у тісній кооперації з іншими підприємствами «Укроборонпрому» у рамках стратегічної програми «Ракетний щит».

«Вільха» є далекобійним високоточним ракетним озброєнням, що дозволяє знищувати противника на значній відстані з мінімальною похибкою, завдяки використанню спеціальної системи наведення з можливістю коригування траєкторії у польоті. Окрім того, ця система дозволяє під час залпу наводити всі 12 ракет, калібром 300-мм, на різні цілі. Це забезпечує абсолютно новий рівень бойової ефективності, який дозволяє знищувати стратегічно важливі об‘єкти у широкому секторі обстрілу та глибині оборони противника за мінімальний час.

Зазначимо, що ДП «Шепетівський ремонтний завод» є одним з провідних підприємств «Укроборонпрому», який спеціалізується на відновленні, ремонті та модернізації артилерійських систем. Завдяки його роботі українське військо за роки війни отримало понад 800 одиниць озброєння та військової техніки, зокрема самохідні 122-мм «Акації», 152-мм «Гвоздики» та «МСТА», 203-мм «Піони», а також РСЗВ 122-мм «Град», 220-мм «Ураган», 300-мм «Смерч».

 

Поделиться публикацией