ЧИ ВДАСТЬСЯ АМЕРИКАНСЬКА ГРА В ГРЕЦІЇ: ПАКЕТ ЗБРОЇ НА $200 МЛН У ОБМІН НА ДОПОМОГУ УКРАЇНІ

Держсекретар США Ентоні Блінкен надіслав листа прем’єр-міністру Греції Кіріакісу Міцотакісу з пропозицією передати або продати Україні зброю в обмін на допомогу Вашингтона на суму $200 млн, повідомило грецьке видання Kathimerini.

«Нас продовжує цікавити оборонний потенціал, який Греція могла б передати чи продати Україні. Якщо ці можливості представляють інтерес для України, і доки уряд США не оцінить їх статус і цінність, ми можемо вивчити можливості можливого додаткового фінансування збройних сил Греції на суму до 200 мільйонів доларів», — йдеться в листі Держсекретаря Сполучених Штатів. Зокрема, у листі йдеться про те, що в рамках прискореної процедури EDA Греція отримає два літаки C-130H, десять двигунів для літаків P-3 та 60 бойових броньованих машин Bradley. Після схвалення Конгресу Афіни також зможуть отримати до 40 нових літаків F-35, три патрульні кораблі типу Protector та різноманітну автотехніку. Блінкен додав, що уряд також подасть до Конгресу законодавчу пропозицію щодо надання кораблів із запитом надати необхідний юридичний дозвіл на передачу до Греції  чотирьох фрегатів LCS. Крім того, він пообіцяв, що США розглянуть запит Греції щодо постачання літаків-заправників KC-135 та нових C-130J.

Як пише видання, політичне та військове керівництво Греції погодилось на пропозицію глави американського Держдепартаменту і вже надало розпорядження стосовно передачі Україні систем та обладнання, які не використовуються грецькою армією. За даними з відкритих джерел, Афіни наразі мають у своєму арсеналі і можуть передати Києву радянські системи ППО «Тор», «Оса», С-300, а також зенітні установки радянського зразка «ЗУ-23-2» та снаряди до всіх перелічених позицій. Прем’єр-міністр Кіріакіс Міцотакіс у своїй заяві сказав про «важливий день» для національної оборони та дипломатії Греції та наголосив, що завдяки цій співпраці країна буде захищена, а грецькі платники податків не відчують цього на своїх кишенях, адже пакет буде переданий безкоштовно з американських резервів.

Поделиться публикацией