УКРАЇНА ТАКИ МОЖЕ ОТРИМАТИ ВИНИЩУВАЧІ F-16: ЗАТВЕРДЖЕНО НАВЧАННЯ УКРАЇНСЬКИХ ПІЛОТІВ

Українські військові льотчики навчатимуться використовувати багатоцільові винищувачі F-15 та F-16 на американській авіабазі в штаті Міссурі. Палата представників ухвалила проект закону про військовий бюджет США, в частині якого буде виділено 100 мільйонів доларів на навчання українських льотчиків. Найближчим часом очікується голосування в Сенаті і надалі президент США поставить свій підпис.

Пілот 1-го класу, полковник Юрій Булавка в сюжеті проекту FreeДом зазначив, що ПС ЗС України потрібні сучасні літаки, щоб протистояти ворогові. Американські Falcon, F-15 та F-16 і, можливо, F-18 – цього було б достатньо, щоб схилити перевагу на наш бік.

«Бо ці літаки мають сильні бортові радари, технологічне обладнання, а головне — ракети з активною головкою самонаведення. У нас є план дій для максимально швидкого перенавчання пілотів», — заявив Булавка.

Один із головних лобістів українських інтересів конгресмен Дан Кінзінгер поступово відстоює думку про необхідність більш жорстких рішень щодо російської агресії і зокрема щодо закритого неба над Україною. Без сильної авіації це важко реалізувати.

ПС ЗС України можуть отримати як F-15 Eagle в експортному варіанті, так і F-16, які йдуть на експорт спочатку. Найімовірнішими вважаються постачання саме F-16. Це багатоцільовий літак, який дає можливість завдавати ударів як по повітряних цілях, так і по наземних. Він надійний, розвиває більшу швидкість, висоту здатний набирати вертикальним польотом.

Основна перевага винищувачів — вони несуть до 10,5 тонни корисного навантаження і можуть вражати цілі як на морі, так і на землі. Одна ескадрилья F-16 може зробити більше ніж 100 HIMARS. Очікується, що Україна отримає три ескадрильї. Процес буде поступальним, але крига скресла.

Поделиться публикацией