ПРОЗРІННЯ НІМЕЧЧИНИ: ЩЕ ДВІ РСЗВ MARS, САУ ТА НАДВОДНІ БЕЗПІЛОТНИКИ

Німеччина передала Україні ще чотири самохідні артилерійські установки Panzerhaubitze 2000 та дві реактивні системи залпового вогню Mars II та чотири самохідні артилерійські установки Panzerhaubitze 2000.

Про це повідомила пресслужба уряду Німеччини.

Передачу САУ Panzerhaubitze 2000 німці реалізують спільно з нідерландцями. Загалом вони вже передали 14 таких САУ.

Німецький уряд також оновив і перелік анонсованої військової допомоги. Зокрема, німці пообіцяли передати Україні ще 6 100 артилерійських снарядів калібру 155 мм та 186 тисяч пострілів калібру 40 мм для гранатометів.

У постачаннях також вказана передача двох надводних дронів. Про що саме йдеться і якого виробництва – невідомо.

З міркувань безпеки федеральний уряд утримається від надання додаткової інформації доти, доки передача не відбудеться.

Частина постачання пов’язана з ремонтними роботами або виробництво ще не завершено; крім того, як і раніше, надаються деякі послуги з навчання.

Крім того, 26 жовтня Німеччина звернулась до Швейцарії з проханням про дозвіл передати Україні 35-міліметрові снаряди для зенітних установок Gepard, які вже є на озброєнні ЗСУ. Про це повідомило німецьке видання Spiegel.

За інформацією видання, міністерка оборони ФРН Крістін Ламбрехт надіслала лист своїй швейцарській колезі з проханням дозволити реекспорт в Україну виготовлених у Швейцарії 35-міліметрових боєприпасів для цих установок.

Згідно з виданням, у листі Ламбрехт зазначила, що зенітні САУ Gepard ЗСУ використовують здебільшого для захисту критичної інфраструктури, а також морських портів, що є дуже важливим для експорту української аграрної продукції. Саме тому, переконує Ламбрехт, Німеччина та Швейцарія повинні обов’язково задовольнити запит України на додаткові боєприпаси.

Досі Швейцарія відмовлялася видавати необхідні дозволи на реекспорт боєприпасів для Gepard, які виробляє цюріхська компанія Oerlikon-Bührle, через те, що Швейцарія прагне зберегти нейтралітет в міжнародних конфліктах.

В середині жовтня ФРН передала Україні шість зенітних самохідних установок Gepard, довівши їхню загальну кількість до 30 одиниць, а також 16 танкових мостоукладачів Biber та іншу техніку.

Президент Володимир Зеленський увечері 25 жовтня зустрівся зі своїм німецьким колегою Франком-Вальтером Штайнмаєром. Згодом Штайнмаєр під час спільного із Зеленським брифінгу повідомив, що Німеччина незабаром планує надати Україні дві реактивні системи залпового вогню Mars II та чотири гаубиці Panzerhaubitze 2000.

Поделиться публикацией