У США ОЗБРОЯТЬСЯ FPV-ДРОНАМИ

Американське військо крокує до офіційної програми закупівлі FPV-дронів.

Про це пише видання Defense One, яке з посиланням на військових вказує: FPV-дрони посилять піхотні підрозділи Армії, а дронами на прив’язі озброюватимуть бронетанкові.

https://www.defenseone.com/threats/2024/05/fpvs-tethered-drones-could-become-formal-army-programs-2025/396573/

«Ми наполегливо прагнемо до того, щоб обидві ці програми стали рекордними у 2025 фінансовому році», цитує видання військового, що є відповідальним за потребу у невеликих дронах в Управлінні розвитку й інтеграції армійських можливостей маневрування. Він зазначив, що поставки таких дронів у підрозділи може відбутися до 2026 фінансового року.

У виданні зазначили, що поки не визначено постачальників.

FPV-дрони набули популярності в Україні після того, як солдати з обох сторін почали використовувати їх для ліквідації ворожої техніки, яка коштує набагато дорожче, ніж квадрокоптери вартістю від 400 доларів. Підрозділи армії США експериментували з прив’язаними дронами, які використовували дротяне джерело живлення, щоб залишатися в повітрі протягом тривалого часу.

Вимоги Армії США щодо FPV нині стосуватимуться модульної системи корисного навантаження, яка дозволить солдатам використовувати або протипіхотну, або протитехнічну вибухівку. Є намір отримати багатофункціональний інструмент з точки зору смертоносності на рівні невеликого тактичного загону або взводу.

Програма FPV буде окремою від армійської програми Low Altitude Stalking and Strike Ordnance (LASSO), яка має на меті оснастити армійські підрозділи боєприпасами. Програма LASSO спочатку випробує Switchblade 600 від AeroVironment, який у кілька разів перевищує розмір FPV і призначений для знищення танків.

Корпус морської піхоти також експериментує з баражуючими боєприпасами та планує розробити зброю на рівні загону (відділення) до 2027 року. У квітні Корпус оголосив, що три компанії — AeroVironment, Anduril Industries і Teledyne FLIR — змагатимуться за потенційний контракт на 249 мільйонів доларів.

Усі ці боєприпаси, що лежать, набагато дорожчі, ніж українські FPV-дрони. Switchblade 600, наприклад, коштує понад 80 000 доларів. Однак вони також мають більш складні функції, включаючи зашифрований зв’язок і більш ніж подвоєний радіус дії.

Поделиться публикацией