ПРИВАТНІ ПІДПРИЄМСТВА РОЗРАХОВУЮТЬ ВИКЛЮЧНО НА СВОЇ ОБІГОВІ КОШТИ – ГЕНДИРЕКТОР «ДОЛЯ І К» Л.ТАТАРІНЦЕВА

(Виступ генерального директора компанії «Доля і К» Лариси Татарінцевої у ході Першого всеукраїнського форуму приватних підприємств оборонної промисловості, 28-29 вересня 2017 року)  

Ми заявили про початок і про своє бажання співпраці з державними підприємствами, ми заявили про свої наміри, про своє бачення, як краще організувати таку співпрацю, і ми були почуті.

Ліга оборонних підприємств України створена як об’єднання різнопрофільних, різносегментних  підприємств, які працюють на оборону країни. Спільними для них є питання ціноутворення, отримання ліцензій на зовнішньоекономічну діяльність, питання стандартизації продукції оборонного призначення, тому ці питання системні. Вони піднімалися і раніше різними громадськими об’єднаннями, але щодо суто оборонної промисловості, яка має свою специфіку, ці питання на сьогоднішній день для держави надзвичайно важливі. Тому така системна робота, яка має уже в балансі об’єднану, спільну для всіх проблематику, почута. На мою думку, найголовніше те, що ми почали рухатись в напрямку вирішення таких проблемних, системних питань. Якщо вони не вирішувались протягом 25 років, то, звичайно, ми ставимо за мету знайти їх вирішення. Важливо, що ми на шляху, і ми активно рухаємося, ми показуємо на що ми здатні.

«Доля і К» — підприємство, яке створено в 90-му році. Працюємо під назвою «Доля» з 1992 року. Якби питання якості не стояло б перед нами, ми б і не мали ринку збуту і основне наше завдання — це якість, яка контрольована внутрішнім аудитом компанії в рамках впровадженого стандарту ISO 9001. Тому для нас питання контролю є ключовим, тим паче, що якість військових виробів прописана і захищена державою в різних законах. Якщо контролюватися дійсно буде якість, то й армія буде надійна і забезпечена. Це наш принцип, тому ми підтримуємо жорстоку перевірку, яка проводиться на представником замовника. Звичайно, цей шлях складний, тому що досить багато нових нормативних документів. Звісно, приходиться підганяти під існуючі норми закону нашу конструкторську документацію, щоб вона відповідала усім вимогам. Але ця робота правильна, і я вважаю, що всі вимоги законі.

При цьому існує проблема відносно відсотків прибутку, які на сьогоднішній день ми можемо собі залишити. Оскільки робота в обмеженому постановами розмірі – 1 відсоток на матеріальні витрати та близько 15 відсотків – на загальновиробничі витрати за контрактом. Для підприємств, які прагнуть розвиватися за власний рахунок – оскільки держава не дає їм жодних преференцій, — на сьогоднішній день розрахунок виключно на свої обігові кошти. Звичайно, такий обсяг фінансування замалий для того щоб відбувався розвиток в даному сегменті.

Поделиться публикацией
-->