ПВК ВАГНЕРА МАСОВО ВЕРБУЄ УВ’ЯЗНЕНИХ ДЛЯ ВІЙНИ В УКРАЇНІ

Приватна військова компанія (ПВК) Вагнера завербувала для війни з Україною понад 1000 ув’язнених у 17 колоніях РФ, повідомляє DW з посиланням на спільне розслідування російського видання «Верстка» з правозахисним фондом «Русь, що сидить». За даними видання, рекрутери ПВК Вагнера обіцяють ув’язненим зарплату в 200 тисяч рублів на місяць, виплати лікарняних та «гробових» та помилування президента через півроку служби.

Ще наприкінці березня міноборони Великобританії повідомило про перекидання «вагнерівців» з Африки та Сирії до України разом із вищим керівництвом ПВК. У відомстві вважають, що це було вимушеним кроком, на які російське керівництво підштовхнуло важкі втрати та практично повний провал вторгнення.

Так званої «Групи Вагнера» юридично не існує. Це фікція, вигадана для того, щоб відвернути увагу від підставних компаній, які зрештою належать Міністерству оборони Росії.

Британська розвідка 29 липня повідомляла, що роль ПВК «Вагнера» в Україні суттєво відрізняється від Сирії. Раніше ПВК виконувала лише особливі спецзавдання.

З березня російська приватна військова компанія «Вагнер» діяла на сході України у постійній координації з російськими військовими. Це суттєва зміна порівняно з попередньою роботою групи з 2015 року, коли вона зазвичай виконувала місії, відмінні від відкритої широкомасштабної діяльності регулярної російської армії.

«Ймовірно, Вагнеру було призначено відповідальність за певні сектори лінії фронту, подібно до звичайних армійських підрозділів. Цей новий рівень інтеграції ще більше підриває давню політику російської влади щодо заперечення зв’язків між ПВК та російською державою», — вказують аналітики британської розвідки.

Експерти зазначають, що роль ПВК, ймовірно, змінилася через те, що російському Міноборони не вистачає бойової піхоти, однак навряд чи сил «Вагнера» буде достатньо, щоб істотно змінити траєкторію війни.

Зазначимо, що група російських найманців «Вагнер» зазнала великих втрат під час участі у війні, яку Росія розв’язала проти України, через що керівництво групи понизило вимоги до новобранців. Як йдеться в розслідуванні російського проекту «Реальні історії», російська приватна військова компанія «Вагнера» уже ​​вербує для війни в Україні ув’язнених із виправних колоній Петербурга.

Поделиться публикацией