КИТАЙСЬКА АРМІЯ ПІД ВИГЛЯДОМ ВІЙСЬКОВИХ НАВЧАННЬ «РЕПЕТИРУЄ» АТАКУ ПРОТИ ТАЙВАНЮ — BUSINESS INSIDER

Після сумнівного візиту спікера Палати представників Ненсі Пелосі на Тайвань армія Китаю почала масивні, провокативні навчання з застосуванням бойових боєприпасів поруч з островом. Маневри також включають запуск ракет біля тайванських територіальних вод.

Експерти вважають, що об’єднані навчання ВПС і ВМС Китаю — це не лише сигнал роздратованості Пекіну через візит Пелосі, а й також певного роду «репетиція» захоплення Тайваню грубою силою. Про це пише Business Insider (адаптований переклад надано порталом ZN.UA), нагадуючи, що Китай вважає демократичну республіку на острові своєю «бунтівною провінцією». Уряд в Пекіні заявляв, що хоче досягти мирного «об’єднання» КНР і Тайваню, але не виключає можливість досягнення цієї мети військовими методами.

На думку експерта з питань Китаю в Центрі стратегічних і міжнародних досліджень Бонні Лін, навчання, які Народна визвольна армія розпочала після візиту Пелосі, служать декільком цілям. Зокрема, на думку експерта, їх варто розглядати як «репетицію блокади або великих військових операцій проти Тайваню включно з недопущенням втручання третьої сторони». Навчання також повинні «покарати Тайвань, підірвати тайванську мораль і підтримку президента Цай Інвень». За словами Лін, Пекін також сподівається переконати інші країни утриматися від підтримки Тайваню чи відправки членів своїх урядів на острів у майбутньому.

У свою чергу, старший політичний аналітик RAND Corp Лайл Морріс переконаний, що короткострокова мета китайських навчань — це показати силу у відповідь на візит Пелосі на Тайвань, але також «виразити невдоволення Китаю, щоб стримати США й інші країни від подібних візитів у майбутньому». Але він також додав, що ще одна мета військових навчань — це показати готовність армії КНР «відповісти на тайванські провокації», якими з точки зору Пекіна будуть порушення статус-кво. Морріс вважає, що китайська Народна визвольна армія намагається показати, що вона здатна заблокувати чи вторгнутися на Тайвань у майбутньому.

Експерт з питань китайської армії і науковий співробітник Інституту міжнародних досліджень в Стенфордському університеті Оріана Скілар Мастро вважає, що військові навчання — це не просто політичний сигнал.

«Під прикриттям подачі такого сигналу Китай намагається випробувати свої можливості проводити складні маневри, необхідні для десантного штурму Тайваню», — пояснила вона.

Міністерство оборони КНР опублікувало на своєму сайті повідомлення, в якому йдеться, що військові навчання зосереджені на відпрацюванні маневрів «блокади об’єднаними силами, ударах по морських і сухопутних цілях, операції з контролю повітряного простору». Крім того будуть випробувані можливості об’єднаних сил. А китайська газета Global Times, пов’язана з Компартією, написала, що маневри — це «репетиція об’єднання з островом за допомогою сил Народної визвольної армії».

Поделиться публикацией