ОЛЕКСАНДР ЗАВІТНЕВИЧ ПРО НОВІТНІЙ ЗАКОН «ПРО ОБОРОННІ ЗАКУПІВЛІ» — АРМІЯINFORM

Посилання на оригінал матеріалу: https://armyinform.com.ua/2021/01/prezydent-ukrayiny-doruchyv-zavershyty-rozroblennya-normatyvno-pravovoyi-bazy-z-implementacziyi-zakonu-ukrayiny-pro-oboronni-zakupivli-do-15-lyutogo/ 

Новітній закон «Про оборонні закупівлі», який ухвалила Верховна Рада України та який набув чинності з 1 січня цього року, де-факто не працює через затримку з опрацюванням нормативної бази, яка б забезпечила його імплементацію. Що зроблено, аби не допустити збоїв у виконанні Держаного оборонного замовлення – 2021, кореспондент АрміяInform запитав у голови Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександра Завітневича.

 − Олександре Михайловичу, як рухається процес імплементації Закону України «Про оборонні закупівлі»? Чи надходила «нормативка» по ньому від Мінстратегпрому та Міноборони? Наскільки вона якісна?

 З приводу процесу імплементації Закону України «Про оборонні закупівлі» була нарада під головуванням Президента Володимира Зеленського, на якій він доручив завершити розроблення усієї необхідної нормативно-правової бази до 15 лютого. Тому процес іде, ми, як Комітет, тримаємо це питання на контролі.

Щодо якості підготовлених проєктів нормативної бази, коментар можливо надати лише після фахового їх опрацювання.

− Чи зможуть голови фракцій погодити відтермінування згаяного строку імплементації? На який термін?

− Комітетом з питань національної безпеки, оборони та розвідки опрацьовано і запропоновано до розгляду Верховною Ради України проєкт Закону України (реєстр. № 4485 від 10.12.2020), яким передбачалося відтермінування вступу в дію Закону України «Про оборонні закупівлі». На жаль, розгляд цього законопроєкту не відбувся. Закон України «Про оборонні закупівлі» набув чинності з 1 січня 2021 року. Відповідно до регламенту Верховної Ради України, неможливо відтермінувати закони, які набули чинності.

− На основі якого закону нині формується ДОЗ-2021? Чи не спричинить складнощів одночасна чинність двох законів «Про державне оборонне замовлення» та «Про оборонні закупівлі»?

− Процедура формування ДОЗ-2021 розпочата торік. Розділом ХІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про оборонні закупівлі» визначено: планування закупівель товарів, робіт і послуг оборонного призначення відповідно до Закону України «Про оборонні закупівлі» розпочнеться з 31 березня 2021 року, а самі закупівлі у період з 1 січня по 31 грудня 2021 року здійснюватимуться згідно із Законом України «Про оборонні закупівлі» та із Законом України «Про державне оборонне замовлення», відповідно до річного плану закупівель та затверджених основних показників оборонного замовлення на 2020 та 2021 роки для кожного державного замовника. Зі свого боку державні контракти (договори), укладені держзамовниками до набрання чинності закону «Про оборонні закупівлі», діють до їх повного виконання відповідно до умов, на яких вони укладені, або до їх припинення (розірвання) в установленому законодавством порядку.

Отже, законом України «Про оборонні закупівлі» передбачено перехідний етап, коли закупівля ще відбувається відповідно до спланованих планів на 2020−2021 роки, що дозволить замовникам виконати ДОЗ на 2021 рік і спланувати потребу на 2021−2024 роки.

Поделиться публикацией