ГЕНКОНСТРУКТОР ЛІТАКОБУДУВАННЯ УКРАЇНИ ПРЕДСТАВЛЯТИМЕ В ЛЕ БУРЖЕ АЗЕРБАЙДЖАНСЬКУ АВІАЦІЙНУ ПРОМИСЛОВІСТЬ

Генеральний конструктор літакобудування України Дмитро Ківа представлятиме на 52−му міжнародному аерокосмічному салоні International Paris Air Show, який пройде у французькому Ле Бурже з 19 по 25 червня 2017 року, азербайджанську авіаційну промисловість.

Про це інформаційне агентство «Оборонно-промисловий кур’єр» на умовах анонімності поінформував представник національного авіапрому. За словами співбесідника «ОПК», утворилася «дивна колізія», оскільки Ківа залишається генеральним конструктором літакобудування України – керівництво «Укроборонпрому» звільнило Ківу як генерального конструктора ДП «Антонов», але не може звільнити його як генерального конструктора літакобудування України. Він додав, що на цю посаду Дмитра Ківу було призначено відповідною постановою Кабінету міністрів України, постанови про звільнення не було.

При цьому представник авіапрому оцінив стан в національній авіаційній промисловості як «продовження деградації» та поінформував, що при цьому керівництво ДП «Антонов» включено до складу осіб, що мають отримати державну премію, але «не мають жодного відношення до перелічених у поданні на премію літаків».

Після першого польоту Ан-178, який створював Д.Ківа

Як відомо, з 1 жовтня 2016 року на ДП «Антонов» ліквідували посаду генконструктора літакобудування. ДП «Антонов», який обіцяв продемонструвати навесні 2017 року прототипи нових безпілотних авіаційних комплексів (БАК), взяте на себе зобов’язання не виконав.

При цьому, як повідомляли ЗМІ (зокрема, газета «День», 22 листопада, 2016

року), Дмитро Ківа «вимушено переїхав із Києва в Баку, де займеться створенням азербайджанської авіаційної промисловості». Сам Ківа зазначав про своє звільнення, що «є вказівка згори», при цьому чітко позначивши, що до такого рішення мала відношення «перша особа держави». «Він особисто приїздив на ДП «Антонов» представляти нового керівника. І мені тоді сказали: це — його вказівка зняти вас, поставити Гвоздьова» — цитував Ківу «День» (22 листопада, 2016 року).

Директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР) Валентин Бадрак називав у 2016 році мотивами «Укроборонпрому» наміри отримати більше впливу на підприємство і «скасувати перешкоди у вигляді слова генерального конструктора, яке може виявитися вагомим». Відомо, що ЦДАКР рішення керівництва ДК «Укроборонпром» ліквідувати інститут генеральних конструкторів назвав деструктивним.

А президент Центру стратегічних досліджень та аналізу та колишній голова СБУ (2003 – 2005 рр.) Ігор Смешко назвав у 2016 році рішення керівництва ДК «Укроборонпром» так: «Ліквідація інституту головних конструкторів — є національною зрадою України. Тим більше — в умовах війни… Причому, некомпетентність та непрофесіоналізм відповідного керівництва держави у цьому випадку — не є реабілітуючими ознаками цього злочину».

Поделиться публикацией
-->