ВЖЕ НИНІ НАЗЕМНІ БОЙОВІ РОБОТИ ГОТОВІ НА 80 ВІДСОТКІВ ЗАМІНИТИ БІЙЦІВ НА НАЙБІЛЬШ НЕБЕЗПЕЧНИХ ДІЛЯНКАХ ЗБРОЙНОГО ПРОТИСТОЯННЯ З РФ – ГОЛОВНИЙ КОНСТРУКТОР НРК І.КИРИЧЕНКО

Пане Іване, було б цікаво почути розповідь із самого початку — з чого ви із командою розробників наземного роботизованого комплексу починали діяльність, та з якими проблемами зіткнулися?

Конструкторське бюро “Роботікс”, починаючи з 2015 року, веде розробки у галузі створення, тестування та підготовки до серійного виробництва зразків бойових роботів та їх складових.

Головною метою нашої праці є створення наземних роботизованих й інших комплексів задля збереження життя особового складу Збройних сил України.

Маємо чітке розуміння того, що вже нині роботизовані комплекси наземного й іншого базування здатні на 80 відсотків прибрати живих бійців з найбільш небезпечних ділянок збройних протистоянь.

Особливу увагу приділяємо розвитку складових системи штучного інтелекту та їх впровадженню в наші розробки. Ці складові вже нині здатні:

— розрізняти цілі та елементи навколишнього середовища,

— підвищити автономність бойового робота, формувати автоматичний рух та обминання перешкод,

— знизити навантаження на оператора.

Станом на цей часмаємо добре відпрацьовані моделі наземних роботизованих комплексів БРП-3 та РСВК-М3. Вони пройшли заводські випробування та дуже добре зарекомендували себе в численних випробуваннях в реальних бойових умовах на Сході України, серед іншого, готові до серійного виробництва.

На виконання протоколу міжвідомчої наради Ради національної безпеки і оборони України №324/13-4-15 від 15.02.2016 Міноборони України здійснює заходи щодо розвитку наземних роботизованих комплексів (НРК) для виконання завдань ЗС України, у відповідності з якими Генеральним штабом ЗС України розроблено Концепцію застосування наземних роботизованих комплексів для виконання завдань Збройних сил України на період до 2020 року та подальшу перспективу, затверджені оперативно-тактичні вимоги до інженерного НРК, бойового розвідувально-вогневого НРК, розвідувального НРК, тилового НРК, та НРК РХБ розвідки.

Державною цільовою оборонною програмою розвитку озброєння та військової техніки на період до 2020 року, затвердженою постановою Кабінету міністрів України від 30.03.2016 №284-6, передбачені окремі заходи з розроблення НРК, а саме:

  • розроблення дистанційно керованої базової платформи (робототехнічного комплексу) під установку бойових модулів та спеціального обладнання розвідки і розмінування;
  • розроблення системи дистанційного управління наземним ОВТ (для автомобілів та бронетанкової техніки).

Однак донині в Командуванні Сухопутних військ ЗС України не створено органів військового управління та підрозділів, що відповідають за забезпечення наземних роботизованих комплексів (НРК).

Не дивлячись на істотні проблеми, ТОВ “Конструкторське бюро Роботікс” за власні кошти, в ініціативному порядку на початку червня 2020 року вивело на визначальні відомчі випробування свій перший роботизований комплекс БРП-3. Військове представництво 1285 ГВП матеріально-технічно прийняло комплекс, опломбувало його. Але далі несподівано Управління розвитку озброєння не зробило те, що мало здійснити. Та так не випустило Наказ про створення комісії з проведення власне визначальних відомчих випробувань.

Слід окремо зазначити, що коли ми ведемо мову про Державні випробування або Визначальні відомчі випробування, то 80% роботи пов’язані переважно із документацією. Власне випробування — це  фінальна частина, яка за часом, зазвичай, триває лише 1-3 місяці.

Далі Управління розвитку озброєння безальтернативно запропонувало нам йти на Державні випробування, які безумовно максимально значні та потужні, але потребують додаткових 2-3 роки наполегливої праці колективу.

І питання полягає не тільки в тому, де знаходити додаткові джерела фінансування нам як конкретному розробнику, а й в у вирішенні низки наступних питань:

— Хто й чому зриває зазначені вище програми розвитку?

— Чому Збройні сили України не отримають вже у 2021 році перші наземні роботизовані комплекси НРК?

— Чому Україна не продемонструє/задекларує власні вже давно існуючі переваги в сучасному світі?

 

 

Багатоцільова роботизована платформа BRP-3

Так, ситуація не дуже радісна. Втім, чим команда КБ «Роботікс» відрізняється від інших команд розробниів НРК в Україні, чи маєте переваги?

Щодо відмінностей та переваг, то вони дійсно є, починаючи навіть із стислого порівняння на тлі досягнень наших колег, інших колективів в Україні.

По-перше, ніхто, крім нас не здійснює системного тестування та застосування НРК в реальних бойовоих умовах. Тобто, жодного разу ніхто, крім нас, не був в зоні АТО, а потім ООС – із власними наземними роботами. Цей досвід безцінний, і увесь він, фактично, зосереджений в нашому КБ та втілився в поточних розробках.  Якщо казати ще більше, то й в світі більш ні у кого немає цього досвіду  практичного застосування наземних роботизованих комплексів.

По-друге, жодна українська компанія не має відпрацьованого та стабілізованого конструктиву власних НРК, а разом із тим, відповідної відпрацьованої документації та, власне, готовності до серійного виробництва.

По-третє, жодна інша компанія навіть не розпочала проходити той складний цикл процесів на шляху до перших поставок для потреб Збройних сил України.

Роботизований розвідувально-ударний комплекс РСВК-M2

Що відомо вам про  потребу в НРК для ЗСУ?

Наскільки нам відомо, потреба в НРК різних типів зазначених вище (бойовий, розвідувальний, тиловий і т.д.) та сформована в розрізі окремих складових ЗСУ (Сухопутні сили, ВМФ, ССО і т.д.) становить сотні одиниць ще з 2018 року. Але системно закривається на 0 %.

У той час як ключові регіональні гравці вже демонструють власні безпілотні технології та конкретні комплекси які істотною мірою змінили розклад сил в зонах збройних протистоянь, наші Збройні сили вимушено експлуатують переважно застарілі радянські зразки озброєнь.

Станом на сьогодні ми ведемо розробку кількох модифікацій комплексу РСВК-М3.

«Станом на зараз ведем розробку кількох модифікацій комплексу РСВК-М3»

Як часто ви проводите тестування ваших розробок та в яких умовах?

З 2015 року вдало реалізовано близько 15 кількаденних місій в реальних бойових умовах на Сході України проти військової агресії Російської Федерації.

Набуто безцінного бойового досвіду, зауважень та пропозицій від військовослужбовців, більшість з яких вже враховано в поточних модифікаціях.

Станом на зараз ведем розробку кількох модифікацій комплексу РСВК-М3

Чи можуть бути задіяні комплекси БРП-3 та/або РСВК-М3 в поточних умовах режиму “Припинення вогню”?

Навіть враховуючи режим “Припинення вогню”, який розпочався влітку 2020 року, наземні роботизовані комплекси від “Конструкторського бюро Роботікс” могли б істотно допомагати ЗСУ під час ротацій, особливо, до складних та віддалених позицій, інженерного обладнання власних позицій. А також здійснювати своєчасну евакуацію поранених, які, на жаль, трапляються навіть під час режиму “Припинення вогню”.

Що можна сказати про вартість вашого НРК?

Попередні розрахунки вартості наших наземних роботизованих комплексів для потреб ЗСУ становлять 1.6 млн. грн. для комплексу БРП-3 та 2.6 млн.грн. для комплексу РСВК-М3.

Немає з чим порівнювати конкретно в ЗСУ, але маленькі безпілотні авіаційні комплекси МОУ купує значно дорожче, а, наприклад, той же БТР коштує щонайменше стільки, як 10 комплексів РСВК-М3. Втім, бойова ефективність БТР в сучасних умовах буде меншою за ефективність одного РСВК-М3, обладнаного додатково ПТРК.

Габарити БМП-3

Габарити БРП-3

Яке додаткове обладнання ви маєте намір інтегрувати в НРК?

ПТРК, наприклад від КБ “Луч”,  встановлені на РСВК-М3 в кількості навіть 1-2  штуки, істотно підсилюють ударні можливості комплексу та, фактично РСВК-М3 стає значно ефективніше за БТР та БМП. РСВК-М3 тихий та непомітний, оскільки малий за силуетом та не випромінює в інфрачервоному спектрі, не залишає практично за собою треку на ґрунті. Навіть  розвідувальний авіаційний дрон його практично не бачить.

Тож, високоточний стрілецький ударний модуль під КТ 12,7мм та ПТРК, вкупі з непомітністю надають йому  істотних переваг.

Додатково опрацьовуємо питання, щоб навіть у базовій комплектації РСВК-М3 був обладнаний засобами РЕБ. В цьому випадку, при помітному використанні РСВК-М3 в конфліктних зонах, вони будуть здатні самостійно створювати суцільний але невидимий вал для дронів супротивника.

Крім цього, в розробці знаходиться обладнання контрбатарейної розвідки, що також можна буде легко розмістити на РСВК-М3. Тобто, знаходячись вже максимально близько від супротивника, десь на умовній лінії зіткнення, РСВК-М3 зможе реєструвати будь-який помітний постріл, ідентифікувати тип артилерійського або стрілецького засобу, встановлювати його поточні координати, швидко передавати цю інформацію до програмних комплексів вищого рівня для надання можливості оперативного реагування та імовірного високоточного придушення активності супротивника.

Чи відомий вам естонський роботизований комплекс від компанії Milrem Robotics, які переваги та недоліки він має?

Естонська компанія є розробником саме мобільної платформи. Усі ударні модулі, що можна побачити у поєднанні з їх мобільною платформою, то розробки інших компаній та країн. Наприклад, потужний європейський концерн MBDA надає свої стрілецькі ударні модулі та модулі ПТРК. Сінгапурські розробники ударних модулей також залучені до співпраці з Milrem Robotics, і  в цьому полягає головна перевага естонців. Тобто тісна співпраця всередині країн НАТО та істотне зовнішнє фінансування. Щодо недоліків то сама мобільна платформа від Milrem Robotics їх має достатньо. Тут можна перелічити і непристосованість до брудної роботи, наявність малого ненадійного дизель-генератора на борту, легкозаймисте паливо на борту, тепловий та акустичний слід, малий запас хода на власних АКБ.

Щодо ударних модулів від MBDA, то вони також мають істотні недоліки. Головний з яких —  вкрай низька точність вогню. В цьому можна переконатись на відео від Milrem Robotics, де вони демонструють стрілецькі якості ударного модуля з відстані 150 метрів та пляму влучань діаметром близько 1.5 метри. Така влучність повністю позбавляє цей роботизований комплекс перспектив на полі бою.

РВСК М-3

Посилання на YouTube канал Конструкторського Бюро “Роботікс” з кількома прикладами бойових та інших місій.

Розпитувала редакція ІА «ОПК»

Поделиться публикацией