ПРОЕКТ З ПЕРЕДАЧІ АЗЕРБАЙДЖАНУ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОБНИЦТВА ЛІТАКІВ АН-178 ПОКИ ЩО НЕ РЕАЛІЗУЄТЬСЯ — ГЕНКОНСТРУКТОР ЛІТАКОБУДУВАННЯ УКРАЇНИ

Генеральний конструктор літакобудування України Дмитро Ківа в інтерв’ю інформаційному агентству «Оборонно-промисловий кур’єр» в цілому негативно оцінив стан фірми «Антонова» та перспективи національного літакобудування. За словами конструктора, про це свідчать факти та думки співробітників, з якими він підтримує робочі контакти.

Ківа, зокрема, зазначив, що останній серійний літак – Ан-158, — було побудовано в 2014 році (в 2015 році його було передано згідно з умовами контракту замовникові — Кубі). Колишній керівник ДП «Антонов» наголосив, що, на жаль, не почав реалізовуватися контракт з передачі Азербайджану технології виробництва літаків Ан-178, а у азербайджанської сторони з’явилося більше скепсису щодо реалізації такого проекту. «Дуже повільне опанування виробництва низки комплектуючих, незважаючи на те, що ДП «Антонов» отримав від замовника аванс у розмірі 1 млн дол.», — додав він.

Ківа також зазначив, що є невтішна інформація про відтік професійних кадрів з фірми «Антонова», зокрема, окрім інженерів через низьку заробітну платню літакобудівна галузь може втратити й пілотів-випробувальників. «За часів мого керівництва підприємством доводилося заохочувати цю виключну категорію співробітників подвійною заробітною платнею, перспективних конструкторів і інженерів – преміями; сьогодні цього немає, і мотивації професійних кадрів знижується», — зазначив співбесідник «ОПК».

 

Як повідомляв «ОПК», нині Дм.Ківа працює в Азербайджані, обіймаючи посади радника президента компанії «Азербайджанські Авіалінії» та радника президента компанії – авіаційного перевізника вантажів «Silkway». Дм.Ківа також залишається генеральним конструктором літакобудування України – керівництво «Укроборонпрому» восени 2016 року звільнило Ківу як генерального конструктора підпорядкованого концерну ДП «Антонов», але урядову постанову 2006 року про призначення його на цю посаду не Кабінет міністрів України не анулював. Крім того, Дм.Ківа є діючим академіком Національної академії наук України та Героєм України.

Поделиться публикацией
-->