ЗАКОН ПРО ЕКСПОРТНО-КРЕДИТНЕ АГЕНТСТВО ПРИЙНЯТО, А СТРУКТУРУ ДОСІ НЕ СТВОРЕНО – ГОЛОВА ПРОФІЛЬНОГО КОМІТЕТУ ВРУ ГАЛАСЮК

Закон про експортно-кредитне агентство (ЕКА), який допоможе національним виробникам конкурувати на світових ринках, вступив в дію від початку року. Проте спеціальний орган, який має підтримувати українських виробників-експортерів шляхом здешевлення та часткової компенсації відсоткових ставок по кредитам, гарантування, страхування  експортних  контрактів, уряд досі не створив.

Про це в інтерв’ю ІА «Оборонно-промисловий кур’єр» розповів Голова парламентського Комітету з питань промислової політики та підприємництва, заступник лідера Радикальної партії Віктор Галасюк.

«На це агентство чекають українські підприємства машинобудівної промисловості, авіазаводи, військово-промисловий  комплекс – всі, хто експортує за кордон не сировину, а готову продукцію. Закон вступив в дію 1 січня поточного року. Кабмін мав півроку на  створення агентства. Зараз змушений констатувати: уряд  порушив прикінцеві положення закону — експортно-кредитного агентства досі не існує», — повідомив співрозмовник «ОПК».

Він пояснив, що йдеться про урядовий орган, який частково компенсуватиме підприємству відсоткову ставку за банківським кредитом. ЕКА буде виступати у ролі державного гаранта страхування експортних контрактів, аби наші партнери за кордоном  знали, що рівень надійності контракту відповідним чином захищено.

За словами парламентаря, такі агенції працюють у багатьох країнах світу. Наприклад, Канада завдяки діяльності  експортно-кредитного агентства щороку отримує додатково понад 60  мільярдів доларів ВВП.

Як зазначив Галасюк, ця структура не є конкурентом ані банкам, ані страховим  компаніям. Навпаки. Вона бере на себе ті специфічні ризики, за які банківські і страхові приватні компанії не відповідають.

Голова профільного парламентського Комітету повідомив, що він звернувся до Прем’єр-міністра України В.Гройсмана із депутатським зверненням, у якому вимагає припинення  порушення законності  і невідкладного створення експортно-кредитного агентства.

ІА «ОПК»

 

Поделиться публикацией
-->