ДАНІЯ РОБИТЬ ОБОВ’ЯЗКОВИМ ПРИЗОВ ЖІНОК ДО АРМІЇ

Данія планує призивати жінок на військову службу, пише Politico із посиланням на уряд країни.

Данія стала однією з небагатьох країн, які вимагають від жінок служити в збройних силах. «Більш жорсткий призов, включаючи повну гендерну рівність, повинен сприяти вирішенню оборонних проблем, національній мобілізації та комплектуванню наших збройних сил», — заявив на прес-конференції міністр оборони Трольс Лунд Пульсен. Жінки в Данії вже мають можливість добровільно йти на військову службу. У 2023 році вони становили близько чверті війська. Данія стала третьою країною в Європі, яка запровадила жіночу військову повинність. Норвегія та Швеція зробили це у 2015 та 2017 роках відповідно.

За офіційними даними, данська армія налічує від семи до дев’яти тисяч професійних військовослужбовців, не враховуючи призовників, які проходять базову підготовку. Обов’язкова військова служба поширюється на чоловіків старше 18 років. Однак через достатню кількість добровольців не всіх молодих людей призивають до армії. Замість цього проводиться лотерея.

Виступаючи разом із Пульсеном, прем’єр-міністерка Метте Фредеріксен заявила, що в рамках реформи збройних сил країни Данія збільшить термін служби як для чоловіків, так і для жінок з чотирьох до 11 місяців, а також посилить наземні системи протиповітряної оборони. «Ми переозброюємося в Данії не тому, що хочемо війни, руйнувань чи страждань. Ми переозброюємось зараз, щоб уникнути війни у світі, де міжнародний порядок піддається сумніву», — сказала Фредеріксен.

Скандинавська країна є одним із засновників НАТО і важливим прихильником України в її зусиллях протистояти повномасштабному вторгненню Росії. Копенгаген є однією з небагатьох країн, які зголосилися надати Києву винищувачі F-16, що мають бути доставлені цього літа. Минулого року Данія витратила на оборону близько 1,4% свого валового внутрішнього продукту, але протягом наступних п’яти років збільшить свої оборонні витрати на 5,4 мільярда євро, щоб досягти встановленого НАТО 2% показника.

12 березня Данія оголосила, що надасть Україні новий пакет військової допомоги, включаючи артилерійські системи Caesar і боєприпаси. Сума допомоги складає 2,3 мільярда данських крон або у перерахунку – 336,6 мільйона доларів. 22 лютого Данія та Україна підписали угоду щодо гарантій безпеки.

Поделиться публикацией