У США ПРОПОНУЮТЬ ПРОВЕСТИ МІЖНАРОДНУ ОПЕРАЦІЮ ПРОТИ РФ У ЧОРНОМУ МОРІ

В операції із забезпечення свободи судноплавства у Чорному морі та у районі Керченської протоки передбачається участь ВМС США та низки союзних країн.

Група з 41 американського сенатора внесла на розгляд у верхню палату парламенту США законопроект, що передбачає проведення в акваторії Чорного моря міжнародної операції, спрямованої проти агресивних дій Росії, йдеться у документі, який опубліковано на сайті одного з його творців, сенатора від Республіканської партії США Рона Джонсона.

У документі, як повідомили ЗМІ 20 грудня, США та союзникам пропонується оперативно відповісти на російську морську агресію «сильними і рішучими діями» у Керченській протоці, для чого передбачається організація міжнаціональної операції військово-морських сил низки держав з метою забезпечення свободи судноплавства у Чорному морі у поєднанні із забороною будівництва російського газопроводу «Північний потік-2» в Європі.

Також у законопроекті вказується, що Сполученим Штатам варто збільшити поставки летальної зброї Україні, особливо такої, яка слугуватиме розширенню її морських можливостей.

Нагадаємо, 25 листопада російські спецпризначенці атакували і захопили два катери та рейдовий буксир Військово-морських сил Збройних сил України, що прямували з Одеси до Маріуполя. Поранення дістали кілька моряків, у полон потрапили 24 українських військовослужбовці.

Росія на порушення норм міжнародного права не визнає захоплених українців військовополоненими, підконтрольні окупантові «суди» Сімферополя та Керчі на два місяця заарештували їх за обвинуваченням у нібито «незаконному перетині кордону групою осіб».

Згодом українських моряків вивезли до Москви, наразі більшість з них тримають у СІЗО «Лефортове». Поранених українських полонених перевезли до лікарні «Матроської тиші».

Україна вказала на незаконність захоплення кораблів і «судів» над моряками, наголосивши на тому, що перехід у Маріуполь здійснювався згідно з нормами міжнародного права. Позицію країни поділяють західні партнери, включно з державами «Великої сімки».

У зв’язку з ескалацією на Азові, увечері 26 листопада Верховна Рада проголосувала за введення воєнного стану терміном на 30 днів у 10 областях, а також у внутрішніх водах України в акваторії Азовського моря. Закон про введення воєнного стану набув чинності, 28 листопада. На посилений режим несення служби перейшли представники силового блоку: прикордонники, армія, поліція та СБУ.

Поделиться публикацией