У СУЧАСНИХ ВІЙНАХ І ВІЙСЬКОВИХ КОНФЛІКТАХ УСЕ ВАЖЛИВІШЕ МІСЦЕ ПОСІДАЄ НЕЛЕТАЛЬНА ЗБРОЯ — ЕКСПЕРТ

У сучасних війнах і військових конфліктах усе важливіше місце посідає нелетальна зброя. По-перше, вона може застосовуватися приховано. По-друге, вона спрямована не на знищення особового складу, а на виведення з ладу сучасної техніки противника або введення її в оману. Тобто мета досягається технологічним і дещо більш гуманним шляхом. Нарешті, у багатьох сучасних концепціях саме потужна нелетальна зброя належить до асиметричної протидії противнику, особливо коли той набагато краще озброєний і має потужніше за чисельністю і рівнем вишколу військо.

Про це у статті для LB.UA «РЕБ: Чому це важливо для України?» написав директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак.

Експерт зробив огляд розробок українських засобів РЕБ. Зокрема, чотирьох провідних компаній:  НВК «Іскра», ВАТ ХК «Укрспецтехніка», ТОВ «Проксимус» та ТОВ «Радіонікс».

«Якщо казати безпосередньо про тему цієї статті – про засоби радіоелектронної боротьби (РЕБ), то РЕБ останніми роками набули майже стратегічного значення. Передусім тому, що дії засобів РЕБ можуть бути спрямовані на ключову інфраструктуру противника. Наприклад, на дезорганізацію системи управління військами і зброєю, ураження пунктів управління та зв’язку, нейтралізацію засобів розвідки. Тобто метою може бути повне блокування командування ворога.

До збройної агресії Росії в Україні засоби РЕБ майже не розробляли. Однак російська війна на Донбасі стимулювала хвилю таких проєктів. І не в останню чергу внаслідок успіхів РФ у цій галузі.

Ще одне важливе зауваження: на відміну від РФ, ті самі Сполучені Штати ґрунтовно проблемами РЕБ майже не займалися – там інша концепція війни. А саме тотальне, переважно високоточне придушення з повітря, після чого вже інші види придушення не потрібні. Тож передусім варто звернути увагу на те, що є у ворога – в Росії», — зазначив автор статті.

Поделиться публикацией