«БОГДАН МОТОРС» – БАНКРУТ

Автомобільна корпорація «Богдан Моторс» – банкрут

Про це 7 липня ц.р. повідомив Мілітарний.

З повідомлення ділового видання The Page, стало відомо, що Господарський суд Дніпропетровської області 6 липня визнав банкрутом корпорацію «Богдан Моторс» Олега Гладковського. Суд відкрив ліквідаційну процедуру. Борги компанії перед кредиторами склали 6,7 млрд грн.

Нагадуємо, що ДП «Автоскладальний завод №2», яке входить до групи компаній корпорації «Богдан Моторс» постачала до Збройних Сил України, у рамках виконання державного оборонного замовлення, вантажівки підвищеної прохідності «Богдан 6317».

Окрім того, у вересні минулого року, стало відомо, що при закупівлі автівок для армії було завдано 17,44 млн грн збитків державі. Про це йшлося у рослідуванні НАБУ

Слідство встановило, що ексзаступник міністра оборони, директор департаменту військово-технічної політики розвитку озброєння та військової техніки Міноборони у змові з колишнім першим заступником секретаря РНБО у 2017 році організували закупівлю в межах державного оборонного замовлення вантажних автомобілів підвищеної прохідності МАЗ 6317 (Богдан 6317) за завищеними цінами.

Оскільки компанія-виробник — ДП «Автоскладальний завод №2» (входить до групи компаній корпорації «Богдан», частки у статутному капіталі якої належали посадовцю РНБО та його близьким особам) — не відповідала вимогам, вона отримала оборонне замовлення, зобов’язавшись виконати певні умови.

Зокрема, мала довести рівень локалізації (обсягу робіт зі створення транспортного засобу безпосередньо в Україні для підтримання вітчизняного виробника) до 20% до кінця 2017 року і надалі збільшувати його впродовж трьох років до 30%.

Але відповідні витрати зі збільшення рівня локалізації компанія-виробник згодом незаконно переклала на бюджет.

Тоді як контракт між Міноборони та виробником передбачав часткову передоплату і фіксував неможливість перегляду ціни та граничність визначених контрактом статей калькуляції, ціну збільшили, а закупівлю у Міноборони погодили.

«Богдан 6317» – багатоцільовий автомобіль, що збирається в Україні на Черкаському автомобільному заводі. Він створений на базі автомобіля МАЗ 6317 на якому встановлюється шестициліндровий дизельним двигуном з турбонаддувом Weichai Power, робочий об’єм якого становить 9,7 л, а потужність — 380 к.с.

Вантажівка здатна розвивати швидкість до 85 км/год з вантажем в 11 тон і має запас ходу у 1447 км. Автомобіль може перевозити 50 осіб в обладнаному кузові, буксирувати транспортні причепи дорогами всіх категорій з твердим та ґрунтовим покриттям, а також бездоріжжі. На кожну машину надається 10 річна гарантія від виробника.

 

Поделиться публикацией