УКРАЇНА МОЖЕ ПРИЄДНАТИСЯ ДО ПРОГРАМИ ПАРТНЕРСТВА З НАТО У ЖОВТНІ

Україна може приєднатися до Програми партнерства розширених можливостей НАТО у жовтні 2020 р. Про це 19 лютого заявив міністр оборони Андрій Загороднюк.

Він повідомив, що в Україні працюють радники, консультанти і спостерігачі НАТО, які доповідають своєму керівництву про хід реформ в країні. «Вони абсолютно задоволені ходом реформ. Вони бачать, що такими темпами, якими ми рухаємося зараз, ми точно можемо очікувати в жовтні підвищення нашого статусу в НАТО до партнера з розширеними можливостями», — сказав глава Міноборони.

За його словами, в НАТО в України є «повна підтримка», проте з деякими країнами альянсу необхідно все ж «попрацювати», так як вони не настільки налаштовані на підтримку, як інші».

Україна заявила про бажання стати учасником Програми партнерства розширених можливостей НАТО минулої осені, а пізніше подала офіційну заявку. Постійний представник США при НАТО Кей Бейлі Хатчисон підкреслила, що Вашингтон підтримає приєднання країни до програми, однак у відповідь чекає посилення боротьби з корупцією та активних реформ у військовій сфері.

Як відомо, у лютому ц.р. Кабінет міністрів України схвалив Річну національну програму Україна-НАТО нової якості.

Нагадаємо, що 30 і 31 жовтня в Україні перебувала Північноатлантична рада разом з генеральним секретарем Йенсом Столтенбергом. Делегація відвідала Одесу і Київ, де зустрілася з українськими чиновниками.

Як заявив віце-прем’єр Дмитро Кулеба, українська сторона не подаватиме заявку на отримання Плану дій щодо членства в НАТО, оскільки вже подала такий документ в 2008 році. Він також повідомив, що українська сторона просить НАТО надати їй статус учасника партнерства розширених можливостей.

У свою чергу генсек НАТО Йенс Столтенберг розповів, що в рамках відносин України й Альянсу буде запущена нова ініціатива, спрямована на об’єднання всіх існуючих форматів співпраці.

Поделиться публикацией