«СПІВРОБІТНИЦТВО УКРАЇНИ, ВЕЛИКОБРИТАНІЇ І США СТВОРЮЄ КОНТУРИ МАЙБУТНЬОЇ АНТИПУТІНСЬКОЇ КОАЛІЦІЇ» — БАДРАК

Рівень небезпеки, джерелом якої є Російська Федерація, різко виріс. Цей рівень також пов’язаний з тим, що Росія фактично приборкала Білорусь. Таким чином, режим Лукашенка готовий до втягування у велику війну, яку запропонує Росія.

Про це в інтерв’ю газеті ДЕНЬ» сказав директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак.

 

Керівник аналітичного центру також сказав наступне:

«Наприкінці минулого тижня заступник голови Офісу Президента України Роман Машовець в публікації іноземному виданню повідомив, що Росія поблизу кордонів України розміщує оперативно-тактичні ракетні комплекси «Іскандер» з дальністю дії 280 км. Такого раніше не було. Це значить, що Росія готова до короткої масштабної війни, плануючи швидке захоплення України. Така готовність є навіть більшою ніж в 2015 році, коли на початку осені ми очікували і передбачали ймовірність нанесення чергового воєнного удару.

Момент для Росії зараз є досить вдалим. Крім того, що зараз розхитується ситуація по відношенню до Польщі, Росії останніми роками вдалось зробити дуже серйозну річ – віддалити від НАТО Німеччину за рахунок «Північного потоку-2» і Туреччину завдяки поставкам «Тріумфів» С-400, виробництво яких Туреччина зараз розпочинає на своїй території. Тому досягнути консенсусу в середині НАТО щодо ведення особливих дій в цьому напрямку дуже важко.

На днях під час виставки в Дубаї російський директор Федеральної служби з питань військово-технічного співробітництва Дмитро Шугаєв сказав, що Росія постачатиме Білорусі винищувачі, засоби ППО, вертольоти та іншу зброю. Тобто триває активне насичення Білорусі зброєю, проводиться підтримка на заміну лояльності білоруського режиму і готовності його брати участь у війні.

 

Є ще одна подія на яку ми мусимо звернути увагу. Британська газета The Mirror повідомила про готовність Великобританії надіслати в Україну 600 спецпризначенців. Тобто вперше йдеться про готовність британців спрямувати саме військовий контингент до України, випереджаючи навіть США. Сполучені Штати сьогодні більш активно підтримують Польщу, куди вони поставлять додатково 250 танків Абрамс, які ця країна закупила і розмістить на своїх східних кордонах. Американські військові присутні в Польщі. На жаль, про Україну поки що не йдеться, хоча для нас це було б дуже важливим моментом для створення запобіжника від згаданої війни. І таких запобіжників треба створювати багато.

 

Ще раз підкреслю, Росія повністю готова до масштабної війни. І війна ця може розгорнутись, починаючи з прикордонного конфлікту в Білорусі. Можуть бути здійснені диверсії, заворушення. Путін шукає момент послаблення в Україні. Якщо такий момент настане, то він безумовно може ним скористатись. Вірогідність цього дуже висока.

 

З іншого боку, почала розширюватись робота по військово-технічному співробітництву України, Великобританії і США. Це співробітництво створює контури майбутньої антипутінської коаліції. Якщо б така коаліція була створена раніше, а також були б організовані суди, на яких Путіна і Лукашенка визнали міжнародними злочинцями, це могло б суттєво змінити ситуацію і розклад сил. Наскільки Захід наважиться на це – питання. Для України дуже важливим було б продемонструвати силу. Військове керівництво в Україні змінилось і воно, на мій погляд, зараз більш підготовлене до відповіді ніж попереднє. Доказом цього є бойове застосування безпілотника «Байрактар». Путін, зі свого боку, пришвидшує ситуацію, тому що розуміє – пройде ще трохи часу і Україна вийде із зони своєї вразливості. Якщо б Україна оптимально і розумно переозброювалась з акцентом на тактичних системах, то нам знадобилось близько п’яти років щоб вийти з зони небезпеки внаслідок масштабної війни. Звичайно, для цього треба збільшити бюджет на переозброєння хоча б втричі.

Поделиться публикацией