СЕРБІЯ ОТРИМАЛА ВІД РОСІЇ МОДЕРНІЗОВАНІ ВИНИЩУВАЧІ МІГ-29

Військово-повітряним силам Сербії передані два останніх російських винищувачі МіГ-29; урочиста церемонія передачі росіянами літаків своєму єдиному балканському союзнику пройшла на військовому аеродромі біля Белграда у присутності президента Сербії Олександра Вучича, повідомив 24 серпня «Голос Америки».

Раніше, у жовтні 2017 року, Сербія отримала від Росії ще шість МіГ-29, а також 30 танків і стільки ж бойових бронемашин. На урочистій церемонії президент країни Вучич подякував президента РФ Володимира Путіна за допомогу у розвитку сербських збройних сил.

Москва надала Сербії старі літаки безкоштовно (а ось їх ремонт обійдеться Сербії у 185 мільйонів євро), активно озброюючи країну, у якій досі сильні реваншистські настрої на адресу Хорватії, Боснії, але особливо — частково визнаної республіки Косово. У 1990-х Сербія, союзник Росії, вела кровопролитну і жорстоку війну з Хорватією, Боснією і сепаратистським Косово після розпаду Югославії.

Вучич заявив, що отриманим літакам дадуть імена на честь сербських пілотів та інших «героїв», які загинули під час агресії НАТО» у 1999 році, коли сили коаліції Заходу почали військові дії проти Сербії через репресії сербських властей проти албанських сепаратистів у Косово.

Сербія, хоча й заявляє про військовий нейтралітет, при цьому веде переговори про серйозне збільшення постачань озброєння з Росії. Постачання можуть включати вертольоти і системи протиповітряної оборони, повідомляє видання. Незважаючи на те, що Сербія декларує бажання приєднатися до ЄС, країна знаходиться під впливом Росії, виступає проти розширення НАТО та інших західних організацій в регіоні.

Як повідомлялося раніше, президент Сербії був одним з двох представників країн, які приїхали в Росію на військовий парад 9 травня. На святкування 70-тої річницю закінчення Вітчизняної війни Володимир Путін запросив глав 60 держав, у результаті на параді були присутні Олександр Вучич і прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху.

У лютому, на хвилі європейських рішень про посилення санкцій відносно Росії, Сербія відмовилася від загальноєвропейської політики. На зустрічі з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим у Белграді Олександр Вучич запевнив російського чиновника у відданості Сербії і незмінності рішення щодо санкцій.

Поделиться публикацией