РОСІЯ ВИТРАТИТЬ ЗНАЧНУ ЧАСТИНУ ОБОРОННОГО БЮДЖЕТУ НА РОЗВИТОК ТАКТИЧНОЇ ЯДЕРНОЇ ЗБРОЇ

Оборонний бюджет Російської Федерації є закритим, на відміну від бюджетів Сполучених Штатів Америки, європейських країн та України, які відверто обговорюються і відкрито схвалюються.  Про це в інтерв’ю агентству УНІАН 10 січня зазначив заступник директора Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР) з міжнародних питань Михайло Самусь.

М. Самусь пояснив, що у випадку Росії можна говорити про традиційну для тоталітарних режимів практику, яка застосовується і в Китаї, і в КНДР: коли при оприлюдненні оборонного бюджету, не можна достеменно зрозуміти — чи то він реальний, чи то просто створений для того, щоб маніпулювати людьми. І саме через те, що велика частина витратних статей оборонного бюджету РФ є таємною та прихованою, можна стверджувати, що опубліковані цифри не відповідають дійсності, тому на них можна просто не звертати уваги. Заступник директора ЦЦАКР наголосив, що слід уважно аналізувати витрати оборонного бюджету Росії, оприлюднені за підсумками 2017 року. Зокрема, він висловив переконання у тому, що в Росії фактично зірвана Програма переозброєння Збройних сил РФ, ухвалена в 2011-2012 роках і розрахована до 2020 року. «Вже зараз очевидно, що цілі цієї програми не досягнуті, адже вона приймалася ще до війни Росії проти України, в умовах високих цін на нафту; натомість сьогодні, ситуація радикально змінилася», — вважає експерт.

За інформацією М. Самуся, після активного зближення Росії з Заходом у 2010 році, європейські технології просто заполонили російську «оборонку». Зокрема, цілими заводами закуповувалося виробництво безпілотних апаратів в Ізраїлі, а бронетехніка закуповувалася величезними партіями розміром у сотні одиниць. Проте вже у 2014 році технології припинили надходити до Росії. І відтоді почалися проблеми в реалізації цієї програми переозброєння.

Тому, підсумував фахівець, зараз для того, щоб Росія могла створити запланований зразок бронетехніки, потрібно витрачати набагато більші кошти. Тепер потрібно не просто купити ліцензію у Франції чи Німеччини, а тепер Росії потрібно розробляти все самостійно. Відповідно це розтягнулося в часі, а також посилився фінансовий тиск. Крім того, коли почалася війна, Україна також припинила постачання своїх компонентів для російської «оборонки», зокрема, газотурбінних двигунів для кораблів, після чого була заблокована кораблебудівна програма в Росії. «Таким чином, зараз Росії потрібно набагато більше коштів для того, щоб вийти на показники, встановлені в цій програмі переозброєння. На сьогодні ця програма не виконується, новітні зразки техніки, нові ракети та системи військово-транспортних літаків, не надходять і не розробляються, а якщо існують, то лише в одиничних екземплярах» — зробив висновок М.Самусь.

Нещодавно у Росії була розроблена нова програма переозброєння, яку сподіваються реалізувати до 2025 року, але й вона, очевидно, не буде виконана, оскільки технологічно і фінансово є надто складною для Росії.   На думку експерта, ті оборонні бюджети, які приймаються зараз, є «аварійними», оскільки ухвалюються з метою «затикання дірок» та уникнення тих провалів, які виникли через технологічне відставання та брак коштів саме у зв’язку з падінням економіки та рубля. Тож насправді Росія повертається до стратегії, проголошеної ще в 90-і роки, коли тактична ядерна зброя мала замінити дефіцит звичайного озброєння. За російською доктриною, тактична ядерна зброя може застосовуватися у випадку, коли звичайними засобами РФ не може досягнути своїх військово-політичних цілей. Це означає, що роль ядерної зброї буде збільшуватися.

Підводячи підсумки, заступник директора Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння з міжнародних питань констатує той факт, що більша частина російського оборонного бюджету-2018 буде спрямована на розвиток тактичної ядерної зброї, тобто новітні крилаті ракети наземного, повітряного і морського базування, які будуть насамперед загрожувати військам НАТО в Європі — у країнах Балтії, Польщі та Україні.

Поделиться публикацией