ВСІ ПІДПРИЄМСТВА ОПК МАЮТЬ ПРАВО ОТРИМАТИ ЛІЦЕНЗІЮ НА ЕКСПОРТ ВЛАСНОЇ ПРОДУКЦІЇ — ЕКСПЕРТ

Згідно з чинним законодавством України всі підприємства оборонно-промислового комплексу мають право отримати ліцензію на експорт власної продукції.

Про це в інтерв’ю інформагентству «Оборонно-промисловий кур’єр» розповів директор Науково-технічного центру експорту та імпорту спеціальних технологій, техніки та матеріалів (НТЦ) Олександр Сівер. Він додав, що контроль з боку держави за експортом продукції подвійного використання та військового призначення не погіршиться, якщо будуть виконуватися всі вимоги чинного законодавства.

Сівер пояснив, що кожне підприємство ОПК, яке хоче здійснювати експорт товарів подвійного використання чи військового призначення повинне створити службу внутрішньофірменного експортного контролю, яка забезпечує виконання чіткого алгоритму ідентифікації товару і недопущення порушення вимог законодавства в сфері експортного контролю.

На сьогоднішній день в Україні є приблизно два десятки підприємств, які мають право на самостійну зовнішньоекономічну діяльність (експорт та імпорт продукції без участі ДК «Укрспецекспорт»). При цьому на сьогоднішній день оборонно-промисловий комплекс України нараховує понад 250 підприємств.

За словами директора, НТЦ було засновано у 1997 році за ініціативи Міністерства промислової політики України при згоді Державної служби експортного контролю України. Спеціалісти центру вивчають міжнародний досвід у сфері експортного контролю, нерозповсюдження зброї масового знищення, боротьби з тероризмом, аналізують міжнародні та національні проблеми у галузі нерозповсюдження та експортного контролю, досліджують та рекомендують ефективні методи роботи підрозділів внутрішньофірмового експортного контролю на підприємствах.

В рамках міжнародного співробітництва, зокрема зі шведським SSM, спеціалістами центру вивчався та здійснювався аналіз нормативно-правової бази та практичного досвіду держав-членів ЄС щодо основних процедур сфери експортного контролю. В результаті виконаних робіт було підготовлено відповідні звіти та рекомендації з питань контролю за невідчутними передачами технологій, правопорушень в галузі експортного контролю, внутрішньофірмового експортного контролю і реєстрації експортерів, а також всеохоплюючого контролю, контролю за посередницькою/брокерською діяльністю, за проведенням переговорів щодо експорту товарів подвійного використання.

Поделиться публикацией