РОЛЬ НОВОГО ЦЕНТРАЛЬНОГО ОРГАНУ ВЛАДИ – ЦЕ БУТИ ЛОБІСТОМ ТА ВИКОНУВАТИ ФУНКЦІЮ ДЕРЖАВНОГО ПРОТЕКТОРА — ПЛАХУТА

Роль нового центрального органу влади – це бути лобістом, виконувати функцію державного протектора. З нашої точки зору, новий центральний орган влади повинен бути створений в формі міністерства, а не в формі агентства, тому що міністерство відповідає закону про нацбезпеку. Таку думку висловив виконавчий директор Фонду «Вільна Україна» Віктор Плахута  12 вересня ц.р. на круглому столі в Укрінформі «Проблеми реформування ОПК України. Шляхи та можливості реалізації реформи».

«Остання наша ініціатива була виконана в співпраці з громадською організацією «Українська стратегічна ініціатива», і все це було оформлено у вигляді концепції реформування ОПК,  головне місце в якій займає  створення законодавчої ініціативи. Першочергові заходи – головні показники ефективності на які це орган влади має вийти за 5 та 10 років», — заявив В.Плахута.

Також він додав, що станом на сьогодні  проаналізовано всі проблеми в ОПК та суміжних сферах, виконано порівняльний аналіз існуючої моделі ОПК та тієї моделі, яка запропонована ними, виконано аналіз типів органів влади , які можуть бути створені, розроблено детальний функціонал нового органу влади, розроблено план ініціатив для реформування та розвитку авіабудівной галузі, а також заплановано розробити такі самі ініціативи для розвитку і реформування інших кластерів, таких як суднобудування або виробництво бронетанкової техніки, визначено ключові показники ефективності 24/29.

«Тобто, ми взяли максимальний горизонт 10 років, сюди вкладаються два виборчі цикли – 2 зміни влади. В фіналі, все це було узагальнено та відображено в проекті постанови Кабінету   міністрів, тому що центральний орган влади створюється рішенням КабМіна, а також в проекті положення нового органу владу», — сказав спікер.

 

 

«За останні 2 роки наш фонд розробив ряд законодавчих ініціатив, які направленні на реформування системи закупівель відповідно до державного оборонного замовлення, на зниження рівня секретності в оборонних закупівлях, на реформування  систем експортного контролю, але остання наша ініціатива найважливіша, на мою думку.  Ми зосередилися на розробленні концепції створення органу влади, який буде відповідальний за формування та реалізації політики в оборонній промисловості та на функціюванні цього органу влади та розробці його повноважень, пакету законодавчих ініціатив, на визначенні його місця в структурі органу влади», — запевняє Плахута.

«Ми не вважаємо, що таким органом має бути МЕРТ,  бо на сьогодні МЕРТ виконує певні повноваження з ОПК, але той пакет законодавчих ініціатив, який є на сьогодні нагальним і який треба розробляти і проштовхувати він в Міністерстві економіки не розробляється та не лобіюється», — заявив виконавчий директор Фонду «Вільна Україна».

Підсумовуючи він висловив думку, що ДК «Укроборонпром» не має бути визначений таким органом влади. Підприємства мають займатися бізнесом. Вони мають заробляти гроші, розробляти економіку та створювати робочі місця. Орган влади в структурі КабМіну має займатися створенням умов  для функціонування бізнесу, бути незалежним арбітром. «Ми наполягаємо на створенні саме міністерства. Воно має бути політично відповідальним за реформування та розвиток ОПК», — додав В.Плахута.

Поделиться публикацией