РЕАЛІЗУВАТИ ЕКСПОРТНИЙ ПОТЕНЦІАЛ У $ 2-2,5 МЛРД. ВІТЧИЗНЯНИМ ВИРОБНИКАМ ОВТ ДОЗВОЛИТЬ ЛІБЕРАЛІЗАЦІЯ УМОВ ВИХОДУ НА ЗОВНІШНІ РИНКИ

Самостійний вихід на зовнішні ринки для приватних підприємств української «оборонки» фактично закритий. Всі контракти з продажу ОВТ за межі країни повинні проходити через державних експортерів, які входять до складу ДК «Укроборонпром». Ці посередники закладають в контракти певний відсоток комісії за свої послуги, що підвищує ціну продукції і робить її неконкурентною на міжнародному ринку, констатували на прес-конференції у Києві представники Асоціації виробників озброєння та військової техніки України.

«Держава має зняти цю монополію і виконувати лише контролюючу функцію, а не бути посередником.», — вважає президент асоціації Вадим Кодачигов. Він заявив, що Асоціація виробників ОВТ України виступає за лібералізацію умов здійснення військового експорту та імпорту і вже підготувала пакет законодавчих ініціатив з цього приводу.

Зараз Україна займає 11 місце серед світових експортерів зброї. Минулого року обсяг виконання нашою країною експортних контрактів (за інформацією з відкритих джерел) становив $ 528 млн.

У асоціації вважають, що реальні можливості підприємств вітчизняного ОПК дозволять збільшити щорічний експорт продукції до $ 2-2,5 млрд. та вивести Україну у топ-5 світових експортерів виробів військового призначення.

ІА «ОПК»

 

 

Поделиться публикацией
-->