ПОТРІБЕН ДЕРЖАВНИЙ ФОНД РОЗВИТКУ ОПК – ЗАСТУПНИК СЕКРЕТАРЯ РНБО

Для розвитку оборонної промисловості і технологій доцільним є створення державного фонду розвитку ОПК.

Про це під час VII міжнародної науково-практичної конференції в рамках проведення XVI міжнародної спеціалізованої виставки «Зброя та безпека – 2019» повідомив заступник секретаря Ради національної безпеки та оборони України Сергій Кривонос.

За його словами, таким чином кошти, отриманні від приватизації підприємств ОПК будуть спрямовуватися до власного цільового фонду та використовуватися на фінансування заходів передбачених стратегією розвитку оборонно0промислового комплексу програмами реформування та розвитку ОПК України.

На його думку, головним розпорядником цих коштів повинен стати центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної військово промислової політики.

Він також переконаний, що важливо встановити принципи приватизації підприємств, які на його думку можуть бути пов’язані по-перше з заборонної перепрофілювання підприємства, і по-друге закріплення у державній власності пакету акцій у розмірі 50% статутного капіталу підприємств плюс одна акція на строк не менше 5-7 років.

С. Кривонос зазначив, що така практика застосовується у Бельгії, Британії та Польщі.

Заступник Секретаря РНБО також зазначив під час свого виступу, що кошти одержані від продажу державного майна нині зараховуються до державного бюджету і не можуть бути використані для потреб розвитку виробничої бази ОПК.

Саме тому більш доцільним фахівці вважають створення спеціального фонду розвитку ОПК, до якого спрямовувати зазначені кошти, на кшталт, створення подібного фонду у Туреччині.

Поделиться публикацией