ПОДІЇ НА ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ ЗМУСИЛИ ДЕТАЛЬНІШЕ ПОДИВИТИСЯ НА ВЛАСНІ ОБОРОННІ ПРОЦЕСИ — ПЕРШИЙ СЕКРЕТАР МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ ЕСТОНІЇ

Події на території України після 2014 року не лише не здивували естонців, але змусили детальніше подивитися на власні оборонні процеси, зокрема переглянути власну стратегію.

Про це 19 листопада ц.р. повідомила газета «День», посилаючись на першого секретаря міністерства оборони Естонії Крістіана Прікка.

Естонія є однією з небагатьох країн НАТО, яка справді витрачає на оборону 2% свого ВВП. До безпеки тут ставляться вкрай серйозно, особливо через дії північного сусіда — Росії. Після більш ніж 50 років радянського панування, питання незалежності, суверенності для естонців є ключовим. Як зазначають у міністерстві оборони Естонії, вони завжди займалися вибудовуванням довгострокової оборонної стратегії, намагаючись передбачити якомога більше викликів. Що відрізняє це міністерство від багатьох інших країн? Кіберпростір тут є повноцінним майданчиком для розгортання бойових дій, який треба охороняти.

На думку самих естонців, атаки 2007 р. стали для них переломним моментом та зробили їхній підхід ще серйознішим. Як зазначив перший секретар міністерства оборони Естонії Крістіан Прікк, події на території України після 2014 року не лише не здивували їх, але змусили детальніше подивитися на власні оборонні процеси, зокрема переглянути власну стратегію. Вони продумують наперед і хочуть уникнути ризиків до початку будь-яких серйозних дій. Які уроки Україна може взяти в Естонії щодо планування в оборонній сфері шляху до НАТО?

 

«Важливо співпрацювати в громадах і прислухатися до консультацій закордонних партнерів, — каже Крістіан Прікк. — Деякі з запропонованих кроків виявляться важкими, але потрібними для довгострокових результатів, майбутнього країни. Потрібно просто бути власним авторитетом, я маю на увазі, що схожих кількох успішних прикладів немає, адже кожна країна унікальна. Рішення, які стосуються військового комплексу, стратегічних комунікацій, — це часто непопулярні рішення. Проте варто розуміти, що опір завжди буде, адже деякі люди просто зосередилися на сьогоднішньому та завтрашньому дні, а не на майбутньому. Для суспільства краще мати стратегію і дивитися трохи ширше».

Поделиться публикацией