МІНОБОРОНИ УКРАЇНИ НЕ МОЖЕ ОСВОЇТИ БЛИЗЬКО 1,8 МЛРД. ГРН, ПРИЗНАЧЕНІ НА ПЕРЕОЗБРОЄННЯ ЗСУ, ЧЕРЕЗ «ВІДСУТНІСТЬ СИСТЕМИ» — ДЖЕРЕЛО В УРЯДІ

Департамент розробок і закупівлі озброєння та військової техніки Міністерства оборони України Міноборони України не може освоїти близько 1,8 млрд. грн, які призначені на переозброєння ЗСУ.

Про це інформагентство «Оборонно-промисловий кур’єр» поінформувало джерело в Уряді України. За переконанням співбесідника «ОПК», така проблема утворилася внаслідок відсутності в державі належної системи переозброєння війська. Профільний представник Уряду зазначив, що нормативно-правова база у цій сфері «зарегульована й не гнучка», й означений департамент не може укласти нові угоди на виробництво озброєнь і військової техніки (ОВТ) з підприємствами, які вже виконують державне оборонне замовлення (ДОЗ) і не розрахувалися із оборонним відомством.

За словами чиновника, до цієї проблеми додаються суттєві неоголошені обмеження з боку західних країн щодо поставок України важливих для виробництва комплектуючих ОВТ, а також конкретних систем ОВТ, необхідних для захисту держави.

Окрім того співбесідник зазначив, що окремою проблемою переозброєння є сучасні підходи військової прийомки ОВТ у підприємств, що виконують ДОЗ. Так, наголосив фахівець, «сьогодні військова прийомка контролює не якість продукції, а процес, зосереджується власне на контролі вартості ОВТ». Він також додав, що українські підприємства знаходяться у нерівних умовах у порівнянні із іноземними постачальниками, «до яких з боку військової прийомки взагалі немає питань, та якість продукції яких не контролюється».

До того ж, приватні оборонні підприємства працюють в умовах «подвійної нерівності», оскільки їм навіть після виконаних дослідно-конструкторських робіт (ДКР), на відміну від державних підприємств, не фінансується підготовка серійного виробництва. А це в умовах відсутності гарантії на замовлення у майбутньому робить інвестицію приватника занадто ризикованою. Представник Уряду навів приклад, коли приватне підприємство виконало важливу для Повітряних сил ЗСУ ДКР і відмовилося від серійного виробництва через збитковість проекту. «Це приклад, коли навіть наявні технології не впроваджуються в ЗСУ через відсутність системи переозброєння», — підсумував співбесідник «ОПК».

Поделиться публикацией
-->