МІНЕКОНОМРОЗВИТКУ НЕ ЗНАЄ СКІЛЬКИ КОШТІВ, ЯКІ ЙДУТЬ НА ПУБЛІЧНІ ЗАКУПІВЛІ, ВИМИВАЄТЬСЯ ЗА КОРДОН ЧЕРЕЗ ІМПОРТ – ГОЛОВА ПРОФІЛЬНОГО КОМІТЕТУ ВРУ

Купуючи закордонні товари, які Україна виробляє або здатна виробляти сама, ми працюємо на економіку інших держав, забезпечуючи їх інвестиціями, робочими місцями та податками. Про це сьогодні під час круглого столу, який сьогодні  провів парламентський Комітет з питань промислової політики та підприємництва на підтримку законопроекту № 7206 «Купуй українське, плати українцям!», заявив голова профільного Комітету Віктор Галасюк.

За його словами, для виправлення ситуації цим законопроектом пропонується вдосконалена модель публічних закупівель. А саме – на 100% українській товар (зарплата, сировина, матеріали, енергія, кредити тощо) матиме 25% цінову перевагу перед аналогічною, але на 100% імпортною продукцією, яка не містить жодної української складової.

Віктор Галсюк навів статистику ProZorro, згідно якої 99% учасників та переможців тендерів є вітчизняні компанії, а 1% — іноземні. Проте зазначив, апелюючи до оцінок експертів, що близько 38% товарів та послуг в рамках публічних закупівель є імпортними чи містять імпортні складові. «Мова йде про потенційну імпортну складову обсягом понад 100 мільярдів гривень, враховуючи, що річний обсяг закупівель сягає 275 млрд.грн», — додав народний депутат.

Голова Комітету зазначив, що точної оцінки імпортної складової публічних закупівель немає навіть у Міністерстві економічного розвитку. Та повідомив, що таку відповідь на його депутатське звернення надав Перший віце-прем’єр-міністр України – Міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів.

«Тобто міністерство, яке має опікуватися економічним розвитком, не знає скільки коштів з майже 12% ВВП, які спрямовуються на публічні закупівлі, йдуть на розвиток української економіки, промисловості та підприємництва, а скільки вимивається за кордон через імпорт», — наголосив Віктор Галасюк.

ІА «ОПК»

 

Поделиться публикацией