ЗАВОД «КУЗНЯ НА РИБАЛЬСЬКОМУ» ЧОТИРИ РОКИ ВИБОРЮВАВ «ПОВНОВАЖЕННЯ СПЕЦЕКСПОРТЕРА» — ДЖЕРЕЛО В УРЯДІ

ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському» «виборювало повноваження спецекспортера» майже 4 роки, але досі не скористалося тим правом. Про це інформаційному агентству «Оборонно-промисловий кур’єр» повідомив представник уряду України. Він зазначив: ще близько півроку минуло  від реального прийняття позитивного рішення щодо підприємства до надання йому повноважень (до перейменування у вересні 2017 р. ПАТ «Завод «Ленінська кузня» в ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському» підприємство отримало в 2016 р. повноваження спецекспортера терміном до 1 червня 2018 р. – «ОПК»).

За словами співрозмовника агентства, в Україні, де нині лише  два десятки з понад 250  підприємств ОПК отримали такі повноваження, існує упереджене ставлення до лібералізації зовнішньоекономічної  діяльності оборонних підприємств. На його переконання, така ситуація гальмує розвиток вітчизняного оборонпрому та не сприяє посиленню позицій України на світовому ринку озброєнь.

Як відомо, 22 грудня 2017 р. Кабінет міністрів України надав ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському» повноваження спецекспортера терміном до 1 січня 2021 р. (проект постанови Кабміну, який вносить відповідні корективи до урядової постанови № 1228 від 12 липня 1999 року, затверджений на засіданні уряду 20 грудня 2017 р.).

У 1991-2002 рр. на потужностях суднобудівного заводу побудований корвет ВСМУ «Тернопіль», з 2004 року — розпочато будівництво бронекатерів проекту «Гюрза» для Держприкордонслужби, з 2012 року — бронекатерів «Гюрза-М» на замовлення Міноборони. За даними з відкритих джерел, в умовах зовнішньої агресії підприємство освоює виробництво нових розробок оборонного призначення, серед яких — 40 мм — гранатомет УАГ-40 з вітчизняної оптикою, бойові модулі для бронетехніки ОБМ, БМ «Скорпіон». У 2015 р. підприємство приступило до робіт зі створення двох нових бронемашин — 10-тонної БКМ «Тритон» і 15-тонної БМ «Арбалет». Також завод бере участь в кооперації з виробництва радіоелектронного обладнання для захисту держкордону.

ІА «ОПК»

Поделиться публикацией