КОРОНАВІРУС ЧИ КОЛИШНІ ЧИНИ? ЩО ГІРШЕ ДЛЯ «ОБОРОНКИ»

Безсумнівно, державне оборонне замовлення – це ключовий фактор переозброєння армії, особливо країни, яка воює. Але, на жаль, державне оборонне замовлення 2020 виявилося найбільш провальним за усю історію України. Зокрема, так вважають, джерела ІА «ОПК» в Офісі Президента України. Показово, що досі не почалося виконання державного оборонного замовлення цього року і жодного контракту ще не укладено, а підприємства працюють частково, за рахунок виконання замовлень, які були здійснені у листопаді-грудні 2019 року на тлі того, що не було реалізовано минулорічне держане оборонне замовлення. Як вважають представники Офісу Президента, прогнозовано до 1 травня укласти близько 60% контрактів на виконання державного оборонного замовлення, яке дозволить здійснювати переозброєння українського війська.

Зрозуміло, що однією з проблем є коронавірус, а карантин зіпсував плани багатьох підприємств. Проблемою також є не професійна діяльність колишнього керівництва військового відомства. Отже, маємо системне гальмування виконання державного оборонного замовлення. Це не тільки негативно відображається на оборонно-промисловому комплексі країни, а й деморалізує «оборонку» не менше пандемії.

 

На щастя, у попереднього керівництва Міністерства оборони України накопичилося під кінець року кілька мільярдів невитрачених гривень. І їх розписали на поточний рік. Це сприяє тому, що на деякі підприємства все ж таки завантажені. Але багато підприємств «лягли» надовго. Фахівці вважають зруйнованими 410-й авіаремонтний і Харківський авіазавод, один день на тиждень працює Чугуївський авіазавод. Схожа ситуація і в приватному секторі. Але тих підприємств, які бідують через непідписане вчасно державне оборонне замовлення 2020, набагато більше.

 

Поделиться публикацией