ЗА ДВА РОКИ ПЕРЕЙТИ НА СТАНДАРТИ НАТО НЕМОЖЛИВО – ЮРІЙ ЄХАНУРОВ

Перехід на стандарти НАТО – довга процедура, яка розтягнеться не на один десяток років. І реалізація цього процесу має відбуватися на державному рівні. Таку думку висловив голова Наглядової ради ГС «Ліга оборонних підприємств України», екс-прем’єр-міністр України (2005-2006 рр.), екс-міністр оборони (2007-2009 рр.) Юрій Єхануров, відповідаючи на запитання ІА «Оборонно-проміслового кур’єра» щодо можливостей переходу виробників ОВТ на стандарти НАТО до 2020 року.

Нагадаємо, у 2015-му Президент України оголосив курс на досягнення оперативної та технічної сумісності із збройними силами держав-членів НАТО до 2020 року, одним із завдань є перехід на стандарти НАТО (STANAG). Якщо зразки ОВТ українських виробників не матимуть відповідних сертифікатів, їх не можна буде продати навіть на внутрішньому ринку.

Юрій Єхануров вважає, що здійснити це до зазначеного року не реально. «Нам треба поступово працювати над цим. Зараз варто створити умови, наприклад, для експорту продукції і отримання продукції від країн-членів Альянсу. Ми б серйозно співпрацювали з тими країнами: зі своїми, скажімо, комплектуючими входили на їх ринок, а вони відповідно – на наш. Ми б запозичували в них технології тощо», — сказав він.

За словами співрозмовника агентства, у цьому напрямку робота ведеться, але дуже повільно. «Хотілося б, щоб швидше, проте без лозунгів типу «за два роки Україна перейде на стандарти НАТО!». Це практично неможливо», — зазначив голова Наглядової ради Ліги оборонних підприємств України.

Юрій Єхануров вважає, що на державному рівні підтримка у вирішення питання стандартизації обов’язкова. Зокрема, щодо створення мережі відповідних лабораторій. «Випробувальні тести продукції на якість відповідно певним нормам НАТО – дуже дорогі. тестування у лабораторіях НАТО у сто разів дорожче, ніж у наших», — додав співрозмовник  «ОПК».

На запитання агентства – якщо Україна  не встигне до 2020 року сертифікувати свою оборонну продукцію за натівським стандартами, то що буде, Юрій Єхануров відповів: «Нічого. Наша бюрократія викрутиться. Будемо продовжувати роботу».

ІА «ОПК»

 

 

Поделиться публикацией