ЕСТОНІЯ В НАСТУПНІ П’ЯТЬ РОКІВ РОЗРАХОВУЄ ОТРИМАТИ ВІД США БЛИЗЬКО 200 МІЛЬЙОНІВ ЄВРО НА ППО

Естонія в наступні п’ять років розраховує отримати від США близько 200 мільйонів євро на модернізацію системи протиповітряної оборони (ППО).

Про це 17 грудня ц.р. повідомив портал «Военно-политическое обозрение», посилаючись на канцлера Міністерства оборони Кристьяна Прікка.

«Ми просимо до 2025 року трохи менше 200 мільйонів євро, щоб спільно з союзниками посилити протиповітряну оборону в нашому регіоні. Всі ознаки вказують на те, що незабаром вступає на посаду адміністрація США не змінить свою позицію з цього питання: посилювати військові можливості європейських союзників, якщо вони самі будуть в це вкладатися », — цитує РІА Новости заяву Прікка в ефірі радіостанції Vikerraadio.

За словами канцлера, відсутність системи ППО середньої дальності вважається одним з головних прогалин в обороноздатності Естонії.

«У співпраці з американцями ми говоримо про багатоетапних діях, коли ми спочатку покращимо і посилимо наявні системи за рахунок додаткових радарів і систем управління. А потім створимо умови для можливості застосування в регіоні систем ППО середньої дальності », — зазначив Прікк.

Оборонний бюджет Естонії в 2021 році складе 645 мільйонів євро (2,3 відсотка від ВВП).

За оцінкою експертів, протиповітряна оборона є одним з найслабших ланок у балтійських республіках. Також у країн Балтії немає власної авіації, тому контроль над небом в регіоні здійснюють союзники по НАТО.

Балтійські політики постійно закликають наростити присутність військ НАТО на території Прибалтики. Вони мотивують свій заклик «загрозою», яка виходить від Росії.

При цьому військовий контингент альянсу і без того сильно збільшився у російських кордонів, а влади балтійських країн все продовжують укладати з США оборонні контракти і влаштовують спільні військові навчання.

Однак Москва не раз давала зрозуміти Заходу, що не збирається ні на кого нападати. Глава МЗС Росії Сергій Лавров підкреслював, що НАТО використовує ситуацію, що склалася, щоб нарощувати сили на своєму східному фланзі.

 

Поделиться публикацией