ДІЇ РОСІЇ У КЕРЧІНСЬКІЙ ПРОТОЦІ МАЮТЬ МІЛІТАРНО-ПОЛІТИЧНИЙ ХАРАКТЕР

Українська держава має усвідомити значення виключної морської економічної зони як важливого елементу свого суверенітету. Це питання набуває особливої ваги у зв’язку з новою загрозою для національній безпеці України, яку являє собою будівництво Росією мостового переходу в окупований нею Крим.

Ще зовсім недавно лунали заяви політичного керівництва РФ, а також представників компаній, які задіяні на будівництві Керченського моста, що цей об’єкт аж ніяк не вплине на свободу мореплавства в Чорному і Азовському морях, та, відповідно, на товарообіг в азовських портах України – Маріуполі та Бердянську. Реалії сьогодення виявилися діаметрально іншими: Москва встановила суттєві обмеження по габаритам суден, які будуть слідувати Керченською протокою після встановлення залізничної арки. Наприклад, у зв’язку із зведенням арки висотою 35 метрів над рівнем моря надводний габарит судна має бути не більше 33 метрів. Це виключає проходження протокою суден типу «Panamax» – їх надводний габарит — 37,5 метрів.  Підрахунки українських експертів свідчать: через ці обмеження вітчизняні порти зазнають величезні збитки.  У випадку Маріуполя це близько 25-30% усієї портової перевалки! Так, під ризиком зриву опиняються поставки близько мільйона тон чавуну на рік по контрактах з американськими замовниками.

Крім цього, Росією запроваджено односторонні перекриття протоки у зв’язку з роботами зі встановлення зазначеної арки. Це відбувалося 8 серпня, подовжується в період з 28 по 31 серпня. Слід зазначити, що одна доба стоянки судна перед протокою в очікуванні відкриття проливу оцінюється в 20 тисяч доларів США. Враховуючи добовий трафік суден через протоку на рівні 70-90 суден не важко підрахувати збитки, які прямо впливають на ціну фрахту  та економічну привабливість регіону в цілому.

Зазначені дії мають виключно міліарне-політичне забарвлення, формують нове поле соціально-економічних ризиків стагнації українського Приазов’я, насамперед, ключового для української металургії Маріуполя, підвищують загрози в контексті пробивання РФ сухопутного коридору в окупований Крим.

Особливої уваги також потребує Очаків. Для Росії символізм завжди мав велике значення. З Очаковом пов’язано багато історичних подій часів підкорення Криму Російською імперією. Зараз ми бачимо тональність російських ЗМІ з приводу будівництва там нових об’єктів інфраструктури ВМС України за допомогою США.

Якою має бути відповідь України на нові загрози? Серед першочергових дій доцільно:  детально поінформувати послів західних держав щодо ситуації з протокою – міжнародне комьюнити повинно чітко усвідомлювати спектр можливих негативних наслідків односторонніх дій Москви; розглянути це питання на засіданні РНБО із залученням представників причетних міністерств та відомств та виробити дорожню карту адекватних дій, забезпечити її виконання; активізувати роботу в правовому полі, апелюючи до міжнародних інституцій з питань порушення Росією Конвенції ООН з морського права 1982 року.

Експертна Рада при ЦДАКР   

 

Поделиться публикацией
-->