ДІЯЛЬНІСТЬ З МОРСЬКОЇ БЕЗПЕКИ МАЄ БУТИ СКООРДИНОВАНОЮ – ФАХІВЦІ

Діяльність з морської безпеки має бути скоординованою і системною. Відповідальна державна інституція має у постійному режимі відстежувати ситуацію і координувати роботу в загальнодержавному масштабі та взаємодіяти із партнерами. Це нормальна практика країн НАТО, які є морськими державами.

Про це  у своєму матеріалі для «Європейської правди» написали Андрій Риженко, капітан 1-го рангу запасу та Богдан Устименко, фахівець у сфері міжнародного морського права.

«Вважаємо, що найбільш відповідним державним органом для цієї координаційної функції є РНБО. Вбачаємо за слушне створити у її складі службу морської безпеки або навіть відокремлений структурний підрозділ, який ініціюватиме зміни та братиме участь у формуванні державної політики в усіх галузях морської діяльності», — йдеться у матеріалі.

Крім того, автори запевняють, що важливим є перенесення до столиці командування ВМС України (нині розташоване в Одесі).

«Таку рекомендацію експерти НАТО надали ще у далекому 2003 році, але реалізовувати її українські посадовці не поспішають, а Міноборони і Генштаб переважно перебувають у сухопутному вимірі. Однак без постійної присутності «морської думки» в столиці попередження ризиків і синергії зусиль на морі не буде. Без цього перебудова системи управління Збройних Сил України за принципами і практиками НАТО не буде завершеною», — підсумували вони.

Поделиться публикацией