В УКРАЇНІ ДОСІ НЕ РОЗВ’ЯЗАНО ПРОБЛЕМУ РОЯЛТІ ДЛЯ РОЗРОБНИКІВ ОВТ

При виконанні Держоборонзамовлення замовник, зокрема Міноборони України, ігнорує питання виплати роялті розробнику озброєнь та військової техніки. Про це повідомив інформагентству «Оборонно-промисловий кур’єр» генеральний директор ТОВ «Науково-виробнича фірма «Адрон» Микола Архипов. За його словами, військове відомство ще на розрахунково-калькуляційному етапі просто викреслює із кошторису строку «роялті», наполягаючи, що не має методики як обчислення роялті. При цьому він додав, що згідно міжнародному законодавству та Законам України у сфері захисту прав інтелектуальної власності, розробник нового зразку озброєнь і військової техніки (ОВТ) після його серійного випуску підприємством і подальшого продажу покупцеві, має отримувати за нього авторську винагороду (роялті).

Архіпов зазначив, що розробки компанії, частину з яких вже прийнято на озброєння та успішно використовують вітчизняними захисниками в зоні проведення бойових дій на Донбасі, є ініціативними і проводяться за власні обігові кошти. Як пояснив керівник підприємства, після завершення розробки та випробувань (в тому числі і державних) дослідних зразків, документацію на їх серійне виробництво за ліцензійними угодами фірма передає на підприємства ОПК (ДП «НПК «Прогрес», ДАХК «Артем», ЗАТ «Київський завод «Радар» тощо). Згідно з умовами ліцензійних угод, після реалізації продукції покупцеві (у даному випадку замовнику) виробник зобов’язаний виплатити ТОВ НВФ «Адрон» авторську винагороду у вигляді роялті, величина якої визначається договірними відносинами. При цьому, зазначив співрозмовник, такі відносини повністю відповідають міжнародному та українському законодавству у сфері захисту прав інтелектуальної власності та без перешкод і зауважень реалізуються при продажу ліцензійної продукції за межі України.

 

«Але при виконанні Держоборонзамовлення чомусь діють інші правила. Представники Міноборони, посилаючись на певні міністерські постанови (постанову КМУ № 464 від 27.04.2011 р., наказ МОУ № 422 від 21.06.2012, наказ Мінпромполітики № 373 від 09.07.2007 р.), виключають строку «роялті» ще на етапі калькуляції, або ж посилається на відсутність методики розрахунку роялті. Через таку позицію порушуються не тільки умови ліцензійного договору, але і законодавство України. Її наслідки дуже негативні для нашого «Адрону»: ми не можемо повернути витрачені на розробку та випробування кошти, а через це закінчувати вчасно діючі розробки та вкладати гроші у нові проекти», — коментує ситуацію генеральний директор НВФ «Адрон».

 

Пан Архипов переконаний: прийняття нормативних документів, регламентуючих врахування роялті як витрат у розрахунково-калькуляційних матеріалах до контрактів по Держоборонзамовленням, та затвердження методики його розрахунку на підставі діючого законодавства зняли б непорозуміння у цьому питанні, які накопичилися за три роки. Адже з цією ситуацією НВФ «Адрос» зіткнулася ще у 2014-му. Її керівник згадує: тоді звернулися за роз’ясненням до  Центрального науково-дослідного інституту озброєння та військової техніки ЗСУ. Проаналізувавши нормативно-правову базу України, військовий НДІ дав свою експертну оцінку щодо порядку розрахунку розміру винагороди за використання об’єктів промислової власності.  При цьому зауважив, що вона носять рекомендаційний характер.

 

Згідно із офіційним листом, який є у розпорядженні ІА «ОПК», Центральний НДІ ОВТ ЗСУ констатував: в діючому законодавстві України немає жодного нормативно-правового документу, який би визначав методику розрахунку винагороди за використання об’єктів промислової власності (роялті) у тому числі при виконанні Держоборонзамовлення.

 

Проаналізувавши умови ліцензійного договору, законодавчу базу у сфері інтелектуальної власності (зокрема постанову КМУ №1185 «Про затвердження Національного стандарту №4  «Оцінка майнових прав інтелектуальної власності», пункт 15 якого передбачає, що за базу роялті може бути взято обсяг виробленої \ реалізованої ліцензійної продукції, виручка від неї, та інші показники господарської діяльності), експерти інституту дійшли висновку, що витрати на сплату ліцензійних платежів (роялті) можна віднести до виробничої собівартості, а саме до інших прямих витрат. І цю рекомендацію фахівці аргументували так: «оскільки використання запатентованого об’єкту промислової власності, переданого за ліцензійною угодою, за економічною сутністю безпосередньо відноситься до операційної діяльності підприємства (виготовлення зразків ОВТ)».

 

Через те, вони вважають, що суми роялті, нараховані на основі ліцензійного договору, підлягають включенню до собівартості виготовленої продукції.

 

По суті Центральний НДІ ОВТ ЗСУ ще у 2014 році, коли виникла колізія у відносинах між замовником та розробником щодо сплати роялті, виклав готове юридичне рішення цього питання, яке досі залишається актуальним для багатьох приватних компаній, працюючих на Державне оборонне замовлення. А це ще раз доводить, що українське законодавство у сфері ОПК потребує негайного осучаснення та переформатування з огляду на реальні виклики і завдання, які стоять перед  нашою «оборонкою» сьогодні.

 

Довідка. Науково-виробнича фірма «Адрон» зареєстрована як товариство з обмеженою відповідальністю у 1994 році. Компанія має безстрокову ліцензію № 597910 від 04.12.2012 р. видану Міністерством економічного розвитку і торгівлі України на право розроблення, виготовлення, реалізації, ремонту та модернізації військової техніки, військової зброї та боєприпасів до неї. Компанія атестована за системою якості ISO 9001:2008.

 

НВФ «Адрон» є розробником спеціальної техніки з маркою «Адрос» у наступних основних напрямках:

  1. Комплекси захисту літальних апаратів від керованих ракет з інфрачервоними головками самонаведення і ПЗРК включно.
  2. Авіаційні приціли.
  3. Системи наведення авіаційних боєприпасів на ціль.
Поделиться публикацией
-->